Erzincan’da güneş enerjisiyle çalışan bir fabrikada, atıklar (orman ürünleri) biyokütle yakıt türü olan pelete dönüştürülüyor. Saatte 5 tonluk üretimin yapıldığı bu fabrikada, doğal atıklar ekonomiye kazandırılarak değerlendiriliyor.
2022 yılında Erzincan Organize Sanayi Bölgesi‘nde bir girişimci, 18 bin metrekarelik kapalı alana ve toplamda 71 bin 500 metrekarelik bir alana pelet üretimi yapan bir fabrika kurdu. Pelet, sıkıştırılmış malzemelerden elde edilen bir tür yakıt olarak kullanılıyor.
Fabrikanın çatısına ve bahçesine monte edilen güneş panellerinden elde edilen enerjiyle pelet üretimine başlandı. Bu üretimde, doğal orman atıkları kullanılıyor. Son zamanlarda çevre dostu özellikleriyle dikkat çeken pelet, ısınma amaçları için tercih edilen alternatif yakıtlar arasında yer alıyor. Pelet üretimi için talaş, odun yongaları, çam ağacı kabukları gibi doğal orman ürünü atıklar öncelikle kurutulup öğütülüyor, daha sonra ise yüksek basınç altında sıkıştırılarak elde ediliyor.
Doğal Yakıt, Daha Çevreci Bir Yöntem Olarak Görülüyor
Peletin, karbon salımı ve kül açığa çıkarmaması nedeniyle kömüre göre daha çevreci olduğunun altını çizen girişimci İbrahim Kalbur, şu açıklamayı yaptı:
“Ham maddeyi Erzincan ve çevre illerdeki talaş, odun yongaları, çam ağaç kabukları gibi doğal orman ürünü atıklardan temin ediyoruz. Biz de çevre dostu olan bu yakıtın Türkiye’de bir geleceğinin olduğunu düşünerek bu yatırımı yapmaya karar verdik. Pelet üretimi, Türkiye’de birçok üründen gerçekleştiriliyor, en kaliteli peletin ise çam odunu ve talaşından yapılıyor. Biz de Erzincan’da yüzde 100 çamdan, ladin ve köknar ağaçların karışımı ile pelet üretmekteyiz. Fabrikada saate 5 ton üretim kapasitesine sahibiz. Kurduğumuz fabrika bölgenin en büyük pelet fabrikasıdır. Aynı zamanda Türkiye’de bu metrekarede en büyük pelet üretim tesisini Erzincan’a kazandırmış olduk. Ürettiğimiz peleti Sivas, Tunceli, Erzurum ile Sinop’tan Artvin’e kadar olan Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ne pazarlamaktayız.”
Kalbur, Erzincan’ın, Doğu Anadolu Bölgesi’nde en fazla kereste imal eden il konumuna geldiğini belirtti ve “Ham madde noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bu da keresteciliğin Erzincan’da ve bölgemizde çok güçlü olmasından kaynaklanıyor.” dedi. Doğal gazın evlerde ve sanayide kullanım ücretleri arasında farklılığın bulunduğunu aktaran Kalbur, “Sanayide kullanılan doğal gazın metreküp fiyatları evlere göre çok yüksek. Tabii ülkemizde bulunan fabrika sahipleri, işletmeler ve iş insanları şu anda çevreci yakıt olan pelete yönelmeye başladı. Biz sektörde yeni olmamıza rağmen şu anda birçok fabrika ile pelet bağlantımız var ve yakıtını temin ediyoruz. Türkiye turizm alanlarında fosil yakıtların tüketilmesi yasak. Bu nedenle ya doğal gaz ya da çevre dostu pelet yakıtını tüketmeleri gerekiyor.” şeklinde ifade etti.
Pelet sektörünün Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır oluşmaya başladığını aktaran Kalbur, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Gelecekte bu sektörün ülkemizde çoğalarak artacağı inancındayım. Doğal gazın olmadığı yerlerde insanlar fosil yakıt yerine aynı kalori miktarına sahip çevre dostu olan pelet yakıtını daha çok tercih etmektedirler.”