Bosch, üretimde üretken yapay zeka ve temel modellerin pilot uygulamasını yapıyor .Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung, “Bosch olarak, bir üretim şirketi, köklü bir fabrika donanım sağlayıcısı ve Endüstri 4.0 trendini belirleyen bir aktör olarak, endüstriyel yapay zeka geliştirmekte ve uygulamakta öncü bir rol oynamayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.
Şirket açıklamasına göre, Almanya’daki iki Bosch tesisindeki ilk projelerde, üretken yapay zeka, optik denetim için yapay zeka çözümleri geliştirmek, ölçeklendirmek ve mevcut yapay zeka modellerini optimize etmek amacıyla yapay görüntüler oluşturuyor.
Bosch, bu yapay zeka uygulamalarının planlanması ve devreye alınması için geçen süreyi mevcut 6 ila 12 aydan birkaç haftaya indirmeyi hedefliyor. Başarılı bir pilot uygulamanın ardından, sentetik veri üretimine yönelik bu hizmet tüm Bosch tesislerine sunulacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung, tüm Bosch tesislerinin neredeyse yarısının üretim operasyonlarında halihazırda yapay zekayı kullandığını belirtti.
Hartung, üretken yapay zeka kullanımının sadece mevcut yapay zeka çözümlerini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda geleceğin teknolojisinin küresel üretim ağında en iyi şekilde kullanılmasının temellerini attıklarını belirtti. “Bu adımın sağlam ekonomik nedenleri var. Tesisin büyüklüğüne ve üretim türüne bağlı olarak yapay zeka, verimlilik artışları ve yıllık tesis başına 6 ila 7 rakamlı maliyet tasarrufları elde etmek için kullanılabilir. Yapay zeka, inovasyon için mükemmel bir potansiyele sahip ve insan işini daha da üretken hale getirebilir. Bosch olarak, bir üretim şirketi, köklü bir fabrika donanım sağlayıcısı ve Endüstri 4.0 trendini belirleyen bir aktör olarak, endüstriyel yapay zekanın geliştirilmesi ve uygulanmasında öncü bir rol oynamayı hedefliyoruz.” şeklinde ifade etti.
Bosch’un pilot tesisleri, üretim planlama, izleme ve kontrol süreçlerinde yapay zekayı kullanıyor. Örneğin, Hildesheim’daki tesiste, yapay zeka tabanlı veri analizi, yeni üretim hatlarının devreye alınması sırasında döngü sürelerini yüzde 15 azaltmaya yardımcı oldu. Stuttgart-Feuerbach’taki tesis ise, yeni algoritmaların parça test süreçlerini 3,5 dakikadan 3 dakikaya indirmesine olanak tanıdı.
Veriler, sahadaki uygulamaları özelleştirmek üzere kullanılıyor
Açıklamaya göre, Feuerbach tesisi yıllarca yakıt enjeksiyon bileşenlerinin kalite güvencesini manuel olarak sağlamıştı. Ürünlerin doğası ve karmaşıklığı ile birlikte üretim hatlarındaki farklılıklar, ne kural tabanlı ne de yapay zeka destekli optik denetimin mümkün olmadığı anlamına geliyordu. Yeni yaklaşım, bir ürünün çeşitliliklerini ve hata modellerini tanıyan, üretim sürecindeki farklı düzenlemeleri ve sıraları dikkate alan ölçeklenebilir bir üretken yapay zeka kullanmaktadır. Bu yaklaşım, Bosch araştırma merkezi tarafından geliştirilen ve Bosch üretim ağından elde edilen büyük veri setleriyle beslenen bir temel modele dayanmaktadır.
Sentetik olarak oluşturulan veriler, modelin iyileştirilmesi ve sahadaki uygulamaların özelleştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu, yapay zekanın bileşenleri bağımsız olarak denetleyebilmesini ve sadece belirsiz durumlarda görsel denetçilere başvurmasını sağlamayı hedeflemektedir. Hildesheim tesisinde, sentetik olarak oluşturulan görüntüler, elektrik motoru üretimindeki ilk standart sistemlerde eğitim için başarıyla kullanıldı. İnsan gözü, yapay olarak oluşturulan görüntüleri gerçek görüntülerden ayırt edemiyor. Tesis, yeni yaklaşımla proje süresinin geleneksel yöntemlere kıyasla altı ay daha kısa olmasını ve yıllık üretkenlik artışının 6 haneli avro aralığında olmasını bekliyor. Bosch, yapay zeka yaklaşımını diğer lokasyonlara da genişletmeyi planlamaktadır.
Bursa’daki Bosch Güç Aktarma Çözümleri fabrikası, yapay zekanın üretimde neler başarabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde teknik uzmanlığa sahip olan tesis, üretim kalitesini daha da iyileştirmek amacıyla yapay zekayı kullanmıştır. Su tüketimini yüzde 30, enerji tüketimini yüzde 6 ve hurdayı yüzde 9 azaltırken, tesis verimliliğini neredeyse yüzde 10 artırmıştır. Bu yıl, bu başarılar Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Bursa’daki tesisi bir Endüstri 4.0 öncü fabrika olarak seçmesine neden olmuştur. Böylece, bir Bosch tesisi Dünya Ekonomik Forumu tarafından dördüncü kez ve özellikle yapay zeka alanındaki başarılı uygulamalarından dolayı ikinci kez ödüllendirilmiştir.