Yüksek Teknoloji Üretimi Artıyor

Katma değerli üretimi artırmaya yönelik olarak, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ programı kapsamında onaylanan yatırım sayısı 185’e ulaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın 2019 yılında başlattığı ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ programı, katma değerli üretimi artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda yapılan çağrılara başvuran yatırım sayısı 185’e ulaştı. Sağlık ve kimya ürünleri, dijital dönüşüm, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, ve makine alanlarında toplamda 65 milyar lira değerinde sabit yatırım öngören 185 proje kabul edildi. Temmuz ayında 2 milyar dolara yaklaşan sabit yatırım tutarı, Kasım ayının ilk yarısı itibarıyla 2.2 milyar doları aştı.

Teknoloji Dış Ticaretinde Açık

Türkiye, yüksek teknolojili ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla ithalatına ödediği yüksek bedelleri azaltmaya çalışıyor. Geçen yıl boyunca, yüksek teknoloji ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ithalatına 133 milyar 949 milyon dolar harcandı; bu miktar, genel ithalatın 363 milyar 711 milyon dolarlık kısmının yaklaşık yüzde 37’sine denk geliyor. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ise yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ithalatı 116 milyar 210 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde söz konusu ürünlerin ihracatı ise 71 milyar dolar civarında kaldı. Başka bir deyişle, Türkiye, Ocak-Eylül döneminde teknoloji dış ticaretinde 44,8 milyar dolarlık bir açık verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, uzun süredir devam eden yüksek dış ticaret açığını düzeltmek için mevcut teşvik programlarına ek olarak özel teşvik programları için çağrıda bulunuyor. Bu çabalar arasında öne çıkanı ise 2019 yılında başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı. Program, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ile dijital dönüşüm olmak üzere toplamda dört ana kategoride teşvik için yatırım çağrısını içeriyor.

176,7 Milyon Dolar Ar-Ge Yatırımı

Bakanlık, Temmuz ayında Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programına ilişkin toplu istatistikleri yayınladı. Programa yapılan ön başvuru sayısı 853 oldu. Bu başvurulardan 422’si kesin başvuruya dönüştü. Temmuz sonu itibarıyla ise kesin başvurulardan 163 tanesi kabul edildi. Kabul edilen projelerin 59’u sağlık ve kimya, 41’i mobilite, 36’sı dijital dönüşüm, 27’si ise üretimde yapısal dönüşüm kategorisinde yer alıyor. Bu projelerin toplam sabit yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak açıklandı. Ayrıca, Ar-Ge yatırımı ise 176,7 milyon dolar olarak belirlendi. Kasım ayında toplam kabul edilen yatırım sayısı 185’e yükseldi.

Öte yandan, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında kabul edilen yatırımlar sürekli olarak güncelleniyor. Kasım ayı itibarıyla kabul edilen proje sayısı 185’e çıktı. Bu projeler için öngörülen sabit yatırım tutarı ise 65 milyar liraya ulaştı. Kabul edilen projelerin il bazında dağılımına bakıldığında, İstanbul 48 proje ile ilk sırada yer alırken, bunu 29 projeye sahip Ankara, 25 projeye sahip Kocaeli, 17 projeye sahip Bursa ve 9 projeye sahip Sakarya takip etti.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım