Türünün ilk örneği olan çalışma, uzay güneş enerjisi çiftliklerinin uygulanabilir olduğunu ifade ediyor. Araştırma sürecinde altı yıl boyunca güneş enerjisi çiftliklerine sahip bir uydu izlendi.
Uzay tabanlı güneş enerjisi fikri, dünyada kullanılabilmesi için uzaydan güneş enerjisi toplama konseptini temsil ediyor. 1970’lerden bu yana araştırılan bu konu, toplanan elektriğin kablosuz olarak dünyaya iletilmesini gerektiriyor. Yarım asırdan beri bu konsept üzerinde çalışılmış olmasına rağmen hala aşılması gereken birçok teknik, mali ve lojistik engel bulunuyor. Ancak yeni bir araştırma, en azından uzay tabanlı güneş enerjisi çiftliklerinin uygulanabilir olduğunu gösterdi.
Konseptin Potansiyeli Kanıtlandı
Bu konsept, güneş panellerinin veya diğer enerji yakalama ekipmanlarının uzayda, atmosferik parazit veya karanlık saatler tarafından engellenmeden sürekli olarak güneş ışığı alabilecekleri bir yere yerleştirilmesini ifade ediyor. Atmosfer, kirlilik vb. hiçbir kısıtlamanın olmaması nedeniyle, uzayda bulunan güneş enerjisi sistemleri, yer merkezli sistemlere kıyasla çok daha etkili bir şekilde enerji toplayabilir.
Bu konseptin önündeki en büyük engel ise toplanan enerjinin dünyaya iletilmesi. Kabloyla iletişim sağlayamayacağımız için bilim insanları genellikle enerjiyi mikrodalgalar veya lazerler aracılığıyla dünya yüzeyindeki alıcı istasyonlara iletmeyi öneriyorlar. Surrey ve Swansea Üniversitelerinde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, bu çözümün mümkün ve uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Türünün ilk örneği olan bu araştırmada, bilim insanları bir uyduyu altı yıl boyunca takip ederek güneş panellerinin 30.000 yörünge boyunca nasıl elektrik ürettiğini ve güneş radyasyonunu nasıl işlediğini inceledi.
Yeni Güneş Hücreleri Geliştirildi
Teknolojinin işleyişini sağlamak için Swansea Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar tarafından kadmiyum tellürden üretilen yeni güneş hücreleri/pilleri geliştirildi. Mevcut teknolojiyle karşılaştırıldığında, bu paneller daha güçlü, daha hafif ve daha geniş bir yüzey alanını kaplayabiliyor. Ayrıca üretimleri de oldukça kolay. Uzay tabanlı güneş enerjisi, yalnızca sürekli ve bol miktarda enerji sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak sera gazı emisyonlarını azaltacak. Ayrıca, ulaşımı zor veya afetten etkilenen bölgelere hızlıca enerji sağlama amaçları için de kullanılabilir. Şu an için, bu alandaki girişimler genellikle bilimsel araştırma düzeyinde, ancak önümüzdeki on yıl içinde ticari açıdan ilerlemelerin yapılması beklenmekte.