Plastik Geri Dönüşüm Endüstrisi, Düşüş Gösteriyor

Avrupa plastik geri dönüşüm pazarı, 2023 yılı boyunca büyük ölçüde dengesizleşti.

Bu yılın başından beri geri dönüştürülmüş malzemelerin fiyatları yüzde 50‘ye varan oranlarda düşüş gösterdi. AB dışından ucuz malzeme ithalatı ise önemli ölçüde arttı. Bu konuda acil olarak önlemler alınmaz ve geri dönüşüm sektöründeki baskı hafifletilemezse Avrupa, geri dönüşüm hedeflerine ulaşma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Konu hakkında açıklama yapan PRE Başkanı Ton Emans, geri dönüşüm sektörünün geleceğinin tehlikede olduğunu ve Avrupa genelinde geri dönüşüm tesislerinin kapatılmasını engellemek için acil eylem yaptırımlarının alınması gerektiğini belirtti. Emans, geri dönüşüm faaliyetlerinin durdurulmasının, Avrupa genelinde ekonomi ve çevre üzerinde zincirleme etkilere yol açacağını da ekledi.

Piyasanın düşüş eğilimi, tüm geri dönüştürülmüş polimerler için geçerli, özellikle bu düşüş; PET endüstrisinde belirgin şekilde gözlemleniyor. Eşit koşullar sağlanamaması nedeniyle AB’ye yapılan PET ithalatı 2022’nin ikinci çeyreğinden 2023’ün ikinci çeyreğine kadar yüzde 20 arttı. Bu durum AB içindeki rPET talebinin düşmesine yol açtı. Böylece bu yıkıcı piyasa dinamikleri, aynı dönemde rPET’te yaklaşık yüzde 10‘luk bir düşüşü tetikledi.

Avrupa, Plastik Geri Dönüşüm Endüstrisinde Sıkıntı Yaşıyor

Tek Kullanımlık Plastik Direktifi’nin belirlediği hedeflere doğru ilerlenirken PET içecek şişelerinde geri dönüştürülmüş içerik kullanımının artırılması yönündeki baskı da artıyor. Ancak bu durum, talebin Avrupa’da üretilen rPET’ten karşılanması yerine, Avrupa dışı ülkelerden şeffaf olmayan ithalatın artmasına neden oldu.

Mevzuatın, sürdürülebilir plastik kullanımını şekillendirmede önemli bir araç olduğu kanıtlandı. Ancak söz konusu mevzuatın etkili bir şekilde uygulanabilmesi için yaptırım tedbirlerinin alınması gerekli. Bu önlemler olmadan Avrupa, geri dönüşüm hedeflerini sürdüremeyen ve belirsiz plastik ithalatı riski taşıyan bir konumda olacak.

Bu sorunları çözmek için bağımsız bir üçüncü taraf sertifikasyon sistemi uygulanmalı. Aynı zamanda, geri dönüştürülmüş plastiklerin kaynaklarının daha şeffaf bir şekilde izlenmesi sağlanarak, özellikle gıdayla temas eden malzemelerde doğrulanmamış beyanları önlemeye ve takibi artırmaya yardımcı olacak.