Porsche, Elektrikli Teknesini Tanıttı

Porsche, yeni ürettiği elektrikli teknesi “eFantomu tanıttı.

Tekne, şirketin SUV modellerinde kullandığı elektrikli otomobil teknolojisinden yararlanıyor. Marka, bu amaçla Frauscher Tersanesi ile iş birliği yapma kararı aldı.

Frauscher ve Porsche iş birliğiyle geliştirilen eFantom Air projesi, İtalya’da yapılan ilk test sürüşleri için hazır duruma geldi. Yatın üretimi ise Avusturya’daki Frauscher Tersanesi’nde yapılacak ve aynı zamanda Frauscher, satış sonrası süreçleri ve lojistiği de üstlenecek.

Porsche yetkililerine göre eFantom, “olağanüstü performans, lüks deneyim, yüksek kalite ve şık, zamansız tasarım” sunuyor.

Proje kapsamında Porsche’nin otomobillerdeki ikonik tasarım öğeleri, bu elektrikli teknenin dış tasarımında da yer buldu. Tasarım görevleri ise Studio F. A. Porsche tarafından üstlenildi. Tasarım çerçevesiz, renkli akrilik ön cam, parlak siyah gösterge panelinin önüne yerleştirildi, yan uçlar kanatçık şeklinde tasarlandı ve yardımcı tutma kolları olarak kullanıldı. Ayrıca gösterge panelinin üst seviyesindeki beş analog gösterge, Porsche’nin spor otomobillerine özgü tasarımdan esinlenilerek tasarlandı. Aynı zamanda teknenin direksiyonunda da Porsche’nin standart tasarımı tercih edildi.

Porsche, Yeni Elektrikli Teknesi ile Fark Yaratıyor

Teknenin temeli, günlük gezi teknesi Frauscher 858 Fantom Air’e dayanıyor ve bu temel sayesinde elektrikli tekne dokuz yolcu kapasitesine sahip olabiliyor. Elektrikli teknenin arkasında yüzme platformu ve bir salon alanı bulunurken, arkada serbest duran dümen ve kokpit yer alıyor. Bu alanlar merkezi bir koridor ile birbirine bağlanıyor. Ön tarafta ise iki döşemeli bank bulunuyor. Koltuklar ise sert suni deri kaplamalarla donatılıyor.

eFantom’un elektrik motoru, kalıcı olarak uyarlanmış ve senkronize edilmiş bir motora sahip. Ayrıca 400 kW tepe gücü bulunuyor. Tekne, Macan modelinden uyarlanan 100 kWh’lik bir lityum-iyon batarya ile çalışıyor.

Tamamen şarj edilmiş batarya, 27 mil (45 kilometre) bir yolculuk veya ideal seyir hızı olan saatte 25 mil (41 km) hızda bir saatlik bir yolculuk sağlayabiliyor. Geminin gövde hızı 62 milden (100 kilometre) fazla menzil sunuyor. En yüksek hız 85 km/s (46 kn) olup, bu hız sadece Sport Plus modunda mümkündür. Sürüş profiline bağlı olarak ortalama kullanımla iki ila üç saatlik bir yolculuk mümkün olabiliyor.

Bu elektrikli tekne, Porsche’nin 800 volt teknolojisi sayesinde 250 kW kapasiteli DC hızlı şarj kullanılarak şarj edilebiliyor. Batarya, yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar ayarlanabilir ve bu işlem 30 dakikanın altında sürüyor. Ancak verilen normal 11kW AC şarj cihazı ile şarj etmek daha uzun sürebilir.

İlk etapta tekne için 25 adetlik özel bir üretim planlanıyor. Teknenin fiyatı ise 596.064 dolar olarak açıklandı. İlk sipariş verenlerin tekneye 2024 yılında ulaşabileceği belirtildi.