G20: Yenilenebilir Enerji Ve Verimliliği Artacak

Hindistan’ın G20 Dönem Başkanlığı sırasında yayınlanan G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu’nda; yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, çok uluslu kalkınma bankalarının reforma ihtiyaç duyulması ve kalkınmaya yönelik trilyonlarca dolarlık fonun kilidini açmak için borçların yeniden yapılandırılması konularında mutabakat sağlandı.

27 ülkeden oluşan AB, şimdiye kadar G20 içerisinde birlik olarak yer alan tek üyeydi. Şimdi, Afrika Birliği de G20 üyeleri arasına katılıyor. 1963 yılında kurulan Afrika Birliği, kıtadaki tüm uluslararası olarak tanınan ülkeleri temsil ediyor ve 55 üyeye sahip. Dünyanın en genç ve hızla büyüyen nüfusuna sahip olan Afrika Birliği ülkelerinde, şu an 1,3 milyon olan nüfusun 2050 yılına kadar 2,5 milyara ulaşması bekleniyor. AB’nin nüfusu ise yaklaşık olarak 450 milyondur. Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilmesi, iklim değişikliği mücadelesi açısından büyük önem taşımakta. İklim krizi ile en çok karşı karşıya kalan ülkelerin G20 içinde temsil edilmesi, G20’nin iklim krizine verdiği tepkinin kalitesini ve aciliyetini artırma konusunda kesinlikle önemli bir itici güç olacak.

“Fosil yakıtlardan çıkışa dair bir söz yok”

Global Citizens AB ve G20 Savunuculuk ve Finansman Kıdemli Direktörü Friederike Roder’ın yorumları, G20 kararlarının yine yetersiz kaldığını ifade eder nitelikte: ‘G20’nin fosil yakıtların olmadığı bir geleceğe giden yolu göstermesi gerekiyordu. IPCC’nin, emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 43 oranında azaltılmasına ilişkin sonuçlarını kabul etmekle birlikte, sadece kömürün değil tüm fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına ilişkin hiçbir şey söylenmedi. Bu, dünyaya, özellikle de en yoksul ve en kırılgan ülke ve nüfuslar için korkunç bir sinyal gönderiyor. Küresel mali reform, özellikle en yoksul ve en kırılgan ülkeler başta olmak üzere iklim kriziyle mücadeleye daha fazla finansman sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Ancak ilerleme çok yavaş.

“Zengin ülkeler sorumluluğun ağırlığını taşımalı”

G20’nin yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma taahhüdü tarihi bir adım, iklim krizine karşı savaşımızda bir umut ışığı” diyen 350.org Politika ve Kampanyalar Yardımcı Direktörü Andreas Sieber ise “Yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması, küresel ısınmayı 1.5 derecede tutma yolunda bizi yeniden ilerletebilir. Ancak henüz kutlama yapmayalım. Özellikle zengin ülkeler sorumluluğun ağırlığını taşımalı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma taahhüdünü yerine getirmek için finansman sağlamalı” yorumlarını yapıyor.

“2022’de fosile 1.4 trilyon dolar sübvansiyon sağlandı”

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) Kıdemli Politika Danışmanı Shuti Sharma, geçtiğimiz 15 yıl boyunca G20 liderlerinin fosil yakıt sübvansiyonlarının reform edilmesi konusundaki kararlılıklarını sürekli olarak yinelediklerini, ancak şeffaflık, zaman çizelgesi ve sübvansiyonların azaltılması konularında somut bir ilerleme sağlayamadığını belirtiyor. Sharma’nın yorumları şöyle: ‘G20 üyesi ülkelerin 2022 yılında fosil yakıtları desteklemek için 1.4 trilyon dolar tutarında eşi benzeri görülmemiş bir kamu fonu ayırması, bu sektöre hala önemli miktarda mali kaynak aktarıldığının altını çiziyor. Fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik gelişmiş ülkeler için 2025 ve gelişmekte olan ekonomiler için 2030 gibi iyi tanımlanmış bir son tarihin bulunmaması, G20’nin bu desteği aşamalı olarak kaldırmaya yönelik 2009 taahhüdünü yerine getirme konusundaki hesap verebilirliğini azaltıyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım