Hidrojenli Otobüs 2024’te Hazır Olacak

TEMSA, Avrupa’nın önde gelen hidrojenli araç üreticilerinden CaetanoBus ile bir Ar-Ge projesini başlattı.

Türkiye’de İlk: Hidrojenli Otobüs 2024’te Hazır! Her yıl cironun yaklaşık %5’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayıran ve bu çalışmaların sonucunda bugün dünya çapında önde gelen elektrikli araç üreticileri arasında yer alan TEMSA, sıfır emisyonlu ürün yelpazesini genişletmek için önemli bir Ar-Ge iş birliği başlattı.

Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile imzalanan Ortak Geliştirme Anlaşması (Joint Development Agreement) çerçevesinde, iki firma hidrojen yakıt hücresi ile çalışan bir şehirler arası otobüs geliştirecek. Bu anlaşma kapsamında, CaetanoBus’ün şehir içi otobüslerinde kullanılan Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisi, TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun mesafe otobüs deneyimi ile birleştirilerek TEMSA HD platformuna entegre edilecek.

Bin Kilometreye Kadar Menzil

TEMSA ve CaetanoBus’un Ar-Ge ekiplerinin ortak çalışmasıyla geliştirilecek olan hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipi 2024 yılında tamamlanacak ve otobüs, 2025 yılında seri üretime geçerek hidrojenli otobüs pazarında önemli bir yer edinmeyi hedefliyor. Bu otobüs, çeşitli yol ve coğrafya koşullarına uygun olarak yaklaşık 1.000 kilometrelik bir menzili tek bir depo ile kat edebilme kapasitesine sahip olacak şekilde planlanıyor. Otobüsün üretimi TEMSA’nın Adana tesislerinde gerçekleştirilecek.

TEMSA, bugüne kadar 8’i elektrikli ve 1’i hidrojenli olmak üzere toplam 9 farklı modeli sıfır emisyonlu ürün yelpazesine eklemiş bulunuyor. Bu yeni araç ile birlikte, sıfır emisyonlu ürün gamındaki araç sayısı 10’a çıkacak. Ayrıca, ASELSAN ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü geliştiren TEMSA, bu projede olduğu gibi Türkiye’nin ilk şehirler arası hidrojenli otobüsünü yollarda kullanmaya başlayarak öncü bir rol üstlenecek.

İklim Acil Durumunda Adım Atıldı

TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, günümüzün iklim acil durumuyla karşı karşıya olduğu gerçeğini vurgulayarak, sürdürülebilirliğin bir iş modeli olarak önemini vurguladı. Ayrıca, işbirliğinin, sektörün iki önde gelen üreticisinin iklim acil durumuyla mücadele ve sürdürülebilirlik taahhütleri doğrultusunda, daha iyi bir dünya için attığı ortak bir adım olduğunu belirtti.

Tolga Kaan Doğancıoğlu ayrıca sürdürülebilirlik konusunda en önemli ihtiyaçlarından birinin laboratuvarlarda geliştirilen teknolojileri dünya ve insanlık hizmetine sunmak olduğuna dikkat çekti. Bu teknolojileri ticarileştirerek dünyanın faydasına kullanmak, sürdürülebilirlik taahhütlerini eyleme dönüştürmek anlamına geldiğini ifade etti. Bu nedenle, TEMSA’nın CaetanoBus ile gerçekleştirdiği işbirliğinin, sektörlerindeki etkiyi artırma potansiyeli açısından son derece değerli olduğunu belirtti.

Hidrojenli Araçlar Nasıl Çalışıyor?

Hidrojenli araçlar, elektrikli araç bataryalarındaki hücrelere benzer bir yapıya sahiptir ve bataryalar ile hidrojen yakıtını elektriğe dönüştüren bir hidrojen yakıt hücresi içerir. Bu hücrelerde oksijen ve hidrojen molekülleri kimyasal reaksiyona girerek su ve elektrik üretilir.

Hidrojenli araçlarda, benzinli araçlardaki egzoz borusuna benzer bir atık çıkış sistemi bulunur, ancak bu araçlarda oluşan yan ürün sadece su buharıdır. Hidrojenli araçların depoları, benzinli araçlar gibi hidrojen yakıt istasyonlarında doldurulur ve depoyu doldurmak neredeyse benzin veya dizel motorlu araçlardaki gibi kısa bir süre alır.

Sıkıştırılmış hidrojen, bir kilogramı benzinden 11 kat daha fazla enerji sağlar. Hidrojenli araçlarda hidrojenden elektrik üretimi sürekli olduğundan, daha küçük kapasiteli batarya paketleri yeterlidir. Bu nedenle hidrojenli araçlar, elektrikli araçlara göre daha uzun mesafe gidebilirler.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım