Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Birliği’nin desteğiyle kırsal alanda 25,102 projeye 100 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2007-2013 dönemine ait bütçe dönemi ile AB destekleme mekanizması, aday ülkelere yönelik “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)” adı altında birleştirildi. AB Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) çerçevesinde bakanlık tarafından hazırlanan IPARD programları, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanarak ülkenin kırsal kalkınma alanındaki AB hibe fonlarından yararlanmasının önünü açtı.
Bu programı uygulamak üzere 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2011 yılında Avrupa Komisyonu’ndan gerekli yetki devrini ve akreditasyonu alarak IPARD fonlarını ülkede kullanmaya başladı.
42 Kentte Uygulandı
AB ve Türkiye’nin eş finansmanıyla uygulanan IPARD Programı, 42 ilde yatırımcılar tarafından hazırlanan projelere destek vererek 16 farklı sektörde birçok iş kolu için fırsatlar sunuyor. Hayvancılık ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine yönelik projelerde 500 bin avroya kadar olan yatırımlara yüzde 50-70 arasında hibe desteği sağlanırken, işleme ve pazarlama alanındaki projelere ise 3 milyon avroya kadar destek veriliyor. IPARD proje başvuruları, çeşitli dönemlerde yapılan çağrı ilanları çerçevesinde kabul edildi. 2011 yılından itibaren IPARD-I ve II programları dahilinde toplamda 28 başvuru çağrı ilanı düzenlendi.
Kadın ve Gençlere Pozitif Ayrımcılık
IPARD Programı, kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaparak onlara öncelik tanımaktadır. Proje seçimlerinde uygulanan sıralama kriterlerinde, kadın yatırımcılara ve kadınları istihdam eden yatırımlara, ayrıca 40 yaşın altındaki genç yatırımcılara öncelik veriliyor. Genç yatırımcılara hayvancılık projelerinde yüzde 5 ilave hibe sağlanıyor.
Toplam yatırımların yaklaşık yüzde 67’si genç yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 42’si kadın girişimciler tarafından hayata geçiriliyor. Ayrıca, hem kadın hem genç kategorisinde olan yatırımcılar da bulunmaktadır. Kooperatif ve üretici örgütlerine proje seçiminde öne çıkmaları için ilave puan verilirken, hibe oranı yüzde 10 artırılarak kolektif yatırımlar teşvik ediliyor.
Dağlık bölgelerde yapılan hayvancılık yatırımlarına yüzde 5 ilave hibe desteği sunuluyor. Bu desteğin yanı sıra, IPARD projelerine KDV ve diğer tüm vergilerden muafiyet sağlanarak ek bir katkı sunulmakta. Bu önlemler, kadınlar, gençler ve dağlık bölgelerdeki yatırımcıların IPARD Programı’ndan daha fazla faydalanmalarını teşvik ediyor.
100 milyar liralık yatırım, 100 bin istihdam
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2011 yılından itibaren IPARD programları kapsamında toplamda 27 başvuru çağrısının ilan edildiğini açıkladı. Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı: “IPARD programı dahilinde bugüne kadar 25,102 proje yatırıma dönüştü.
Bu projelere yaklaşık 44.3 milyar lira hibe desteği sağlandı ve 98 milyar liralık yatırım hayata geçti. Tarım-sanayi entegrasyonuna önemli katkılar sağlayan TKDK, yüksek katma değerli üretim altyapısının güçlenmesine ve yeni istihdam fırsatlarının oluşturulmasına büyük bir rol oynamış ve 94,300 kişilik istihdamın sağlanmasına katkıda bulundu.
Bu yılın ilk 8 ayında ise 2,815 projeye 1.7 milyar lira hibe ödemesi gerçekleştirdik. Bu destek sayesinde kırsal alanda 3.1 milyar lira değerinde yatırım yapıldı ve 4,300 kişilik istihdam sağlandı.” Ayrıca, Yumaklı, IPARD-II Programı’nın 2023 yılında sona ereceğini ve daha sonra 7 yıl süreyle IPARD-III programının başlayacağını belirterek, bu programın 81 ilde uygulanması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.