Milli Kanatlar TEKNOFEST’te Boy Gösterecek

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yarın başlayacak olan TEKNOFEST Ankara etkinliği öncesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, tüm ağırlıkları ve geliştirdikleri hava araçlarıyla birlikte TEKNOFEST Ankara etkinliğinde yer alacaklarını ifade etti. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yarın başlayacak olan TEKNOFEST Ankara etkinliği öncesinde yaptıkları hazırlıklar ve gerçekleştirecekleri etkinlikler hakkında açıklamalarda bulundu.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil

Savunma Sanayisinde Teknofest Kuşağı Etkisi

Kotil, son üniversite yerleştirmelerinde İTÜ’nün özellikle Uçak Fakültesinin ilk 100 sıradan öğrenci aldığını ve TEKNOFEST ile savunma sanayisindeki faaliyetlerin gençleri makine, elektrik ve uçak mühendisliğine yönlendirdiğini belirtti. Bu nedenle, bu bölümlerin puanlarının arttığını dile getirdi. Türk gençlerinin, “TEKNOFEST gençliği” olarak adlandırılan bu dönemde, savunma sanayisinin ihracatına yönelik gelişmelerin etkisiyle makine, elektrik ve uçak mühendisliği gibi alanlara daha fazla ilgi gösterdiğini ifade eden Kotil, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında zaten bizim ihtiyacımız olan şey taze kan, daha fazla eleman, daha fazla mühendis. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı bu yıl 6 milyar doları aşmayı hedefliyor, en azından bu şekilde ilerliyoruz. Bu rakam ilerleyen yıllarda 3, 4, 6, 10 gibi artarak devam edecek. Savunma sanayisi gerçekten karlı bir alan. Şirketlerimizin gelecekteki satışlarına baktığımızda çok olumlu siparişler aldığımızı görüyoruz. Artık bu siparişleri yetiştirme ve teslim etme aşamasında zorluklar yaşayan bir sektör haline geldik. Bu pozitif bir durum. Yani talep oldukça yüksek.”

Festivalin Gözdesi Milli Kanatlar

Temel Kotil, TEKNOFEST etkinliğinde sergilenecek ve gösteriler yapılacak TUSAŞ ürünleri hakkında da bilgi verdi. GÖKBEY helikopterinin sertifikasyon çalışmalarının neredeyse tamamlandığını ve jandarmaya pratikte teslim edilecek aşamaya geldiklerini açıklayan Kotil, helikopterin uçuş kabiliyetine vurgu yaptı.

GÖKBEY için yurt dışında ciddi teklifler sunduklarını dile getiren Kotil, milyar dolarlık kontratlar için yakın zamanda olumlu cevaplar beklediklerini ifade etti. Kotil, GÖKBEY’in TEKNOFEST Ankara’da kendileri için büyük öneme sahip bir ürün olduğunu belirtti. Ayrıca, AKSUNGUR’un son dönemde yurt dışında hızla kabul gördüğünü belirten Kotil, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İyi bir ihracat ürünü. Birçok kontrat imzaladık zaten. AKSUNGUR’u da festivalde göreceğiz. HÜRJET’imiz uçuyor ama bunu TEKNOFEST’te uçuramayacağız. 20’ye yakın uçuş gerçekleştirdi ama oraya gelmesi için biraz daha fazla uçması gerekiyor. HÜRJET’in ‘mock-up’ını göreceğiz. 2025’te Hava Kuvvetlerimize teslim edilmeye başlanacak, yurt dışında da kampanyaları yapıyoruz. HÜRJET’te yakında yurt dışında kontrat alabileceğimizi düşünüyoruz. HÜRKUŞ’umuz çok iyi görev yapıyor. Afrika’da 2 ülkede şu anda uçuyor. Latin Amerika ülkelerine tekliflerimiz var. Bir de onu orada göreceğiz. Tabii en çok beklenen KAAN. Henüz uçmadı, yıl sonunu bekliyoruz. İnşallah ondan sonraki TEKNOFEST’lerde KAAN’ı da havada görmüş oluruz”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım