Sanayide Verimli Döneme Girildi: Üretim Arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına dair sanayi üretim endeksi sonuçlarını duyurdu.

Sanayide Verimli Dönem: Üretim Artışı Gözlendi! – Haziran ayında sanayi üretim endeksi, aylık bazda yüzde 1,6 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 0,6 artış kaydetti. Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,6 yükseldi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,4 azaldı. İmalat sanayisi sektörü endeksi ise yüzde 2,1 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 10,47 düşüş gösterdi.

Aylık Bazda Üretim Rekoru

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak, söz konusu ayda sanayi üretimi, mayıs ayına göre yüzde 1,6 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi haziranda bir önceki aya göre yüzde 4,2 yükselirken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 düşüş gösterdi. İmalat sanayisi sektörü endeksi ise yüzde 2,3 arttı.

Takvim Etkisinden Arındırılmış Yıllık Değişim Oranları

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım