Jeotermal Enerjide Büyük Bir Dönüm Noktasına Ulaşıldı

Fervo Energy, jeotermal enerjiden yararlanmak için petrol sondaj teknolojisini kullanarak bir dönüm noktasına ulaştı. Şirket, bu devrimsel yaklaşımla 3,5 megavatlık karbonsuz enerji üretebiliyor.

Fervo Energy, bir süre önce yaptığı duyuruda önemli bir teknik dönüm noktasına ulaştıklarını açıkladı. Şirket, jeotermal enerjinin temiz enerjiye geçişte daha büyük bir rol oynamasının önünü açtığını belirtiyor. ABD’nin Nevada eyaletinin kuzeyinde gerçekleştirilen 30 günlük bir kuyu testinde, firma 3,5 megavatlık elektrik üretimi sağlayacak koşullara ulaştığını ifade ediyor.

Jeotermal Enerjide Devrim

Bir megawatt enerjinin aynı anda yaklaşık 750 eve güç sağlayabilecek bir kapasite olduğunu da belirtelim. Ayrıca, Fervo’nun Project Red sahasının bu yıl şebekeye bağlanması bekleniyor. Firma, 2021 yılında Google ile “yeni nesil jeotermal enerji projesi” geliştirmek için bir anlaşma imzalamıştı. Bu sistem, Google veri merkezlerine ve şirketin Nevada’daki diğer bazı altyapılarına güç sağlamak için kullanılacak. Ancak tüm hikaye bununla sınırlı değil. Jeotermal enerjide artık “Gelişmiş Jeotermal Sistem (Enhanced Geothermal System – EGS)” olarak ifade edilen ve Türkçe’ye de bu şekilde çevrilebilecek bir olgu var. Fervo Energy, ilk kez bir EGS’nin ticari ölçekte çalışabileceğini göstererek kesinlikle bir devrim başlatıyor. Bilim insanları 1970’lerden bu yana EGS’yi gerçeğe dönüştürmeye çalıştığı için bu noktaya ulaşmak uzun ve zorlu bir süreç oldu.

Yapay Jeotermal Rezervuarlar Oluşturuluyor

Doğal bir jeotermal sistemin elektrik üretebilmesi için ısı, akışkan ve kaya geçirgenliğinin bir arada bulunması gerektiğini belirtelim. Ancak dünyanın birçok bölgesinde kaya, gerekli ısı seviyesine sahip olsa da akışkanın içinden akması için yeterli geçirgenliğe sahip değil. Bu sorunu çözmek için EGS yöntemi kullanılır; bu yöntemde, yeraltında derin sondajlar yaparak ve kayada kırıklar oluşturmak için sıvı enjekte ederek geçirgenlik yapay olarak sağlanır.

Bu yaklaşım, bir jeotermal enerji santrali için potansiyel sahaların sayısını büyük ölçüde artırabilir ve doğal jeotermal kaynağa olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Fervo Energy, pilot tesisinde ilk olarak 2,34 kilometrelik bir sondaj ve ardından 990 metrelik yanal bir sondaj işlemi gerçekleştirdi. Şirket, yaptığı açıklamada 191 dereceye ulaşan sıcaklıklar elde ettiğini duyurdu. Daha sonra kuyulara su pompalanıyor, ısınan su yüzeye çıkarılarak türbine sokuluyor ve böylece elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Fervo Energy, 2028 yılına kadar faaliyete geçmeyi planladığı ve yaklaşık 300.000 eve elektrik sağlayacak 400 megavatlık bir projenin inşaatına da başlamış durumda.

Endüstrilerin Kesişimi

Jeotermal enerji kaynaklarının çoğu şu anda, magmanın yeryüzüne yaklaştığı tektonik plaka sınırlarının yakınında bulunuyor ve bu bölgelerde yeryüzünde hapsolmuş suyu ısıtarak enerji elde ediliyor. Türkiye’nin Haziran 2022 itibarıyla kurulu jeotermal güç kapasitesi 1686 MW ve toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 1,66 olarak kaydedilmiş durumda.

Fervo Energy, doğal olarak oluşan koşullara güvenmek yerine, yeraltının derinliklerindeki kayalarda rezervuarlar oluşturmak için hidrolik çatlatma ile petrol ve gaz endüstrisinde geliştirilen sondaj teknolojisini kullanıyor. Fervo Energy’nin CEO’su Tim Latimer, yaptığı yazılı açıklamada, “Petrol ve gaz endüstrisinin sondaj teknolojisini uygulayarak, dünya genelinde yeni coğrafyalarda 7/24 karbonsuz enerji kaynakları üretebileceğimizi kanıtladık” dedi. Sondaj maliyetlerinin de düşmesiyle artık bu tekniğin uygun fiyata uygulanabilmesi de kolaylaşıyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım