Kibar Holding, sürdürülebilirliği tüm faaliyetlerinin ve karar alma mekanizmalarının merkezine koyarak bu yıl 10. Sürdürülebilirlik Raporu‘nu kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Kibar Holding, sürdürülebilir geleceğe katkı sağlama amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Grup, sürdürülebilirlik odaklı faaliyetlerini şekillendirerek 10. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Raporda, 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi kapsamında takip ettiği 36 hedef için 2022 yılı ilerlemesi ve 92 performans göstergesi detaylı bir şekilde yer alıyor.
Kibar Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Haluk Kayabaşı, 2022 yılında küresel çatışmaların, ticaret savaşlarının, enerji krizinin ve enflasyon baskısının devam ettiği bir dönemde, Kibar Grubu olarak tüm olumsuzluklara rağmen büyüme hedeflerini başarıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı. Şirketin uyum sağlama yeteneği ve çevikliği sayesinde, yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirtti.
Kayabaşı, “Bu başarımızda, ekonomik büyümeyi sürdürülebilirlik ilkeleriyle tam uyumlu şekilde gerçekleştirme konusundaki kararlılığımızın etkisi büyük. Tüm faaliyetlerimize bu alandaki uluslararası standartları referans alarak devam ediyoruz. Kurumsal sürdürülebilirlikte yüksek standartlarda şeffaflığın yanı sıra hesap verebilirliğin kapsamını da genişletiyoruz.” dedi.
Haluk Kayabaşı, raporlarında son iki yıldır “Kadının Güçlenmesi Prensipleri” kapsamında sağladıkları ilerlemelere önem verdiklerini belirtti. Ayrıca bu yıl takip ettikleri standartlara iki yeni başlık eklediklerini aktardı. Bu eklenen standartlar ise “Dünya Ekonomik Forumu Paydaş Kapitalizmi Metrikleri” ve “İklim Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü” olarak kaydedildi. Kayabaşı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şirketin faaliyetlerine ilişkin bilgilerin bağımsız bir denetimden geçerek doğrulandığını vurgulayarak değerlendirmesini tamamladı.
Kibar Holding, Sürdürülebilirlik Projelerine Önem Veriyor
Kibar Holding, Uluslararası Güvence Denetimi Standardı ve Sera Gazı Beyanlarına İlişkin Güvence Denetimleri kapsamında, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alan 80‘den fazla çevresel, sosyal ve yönetişim performans göstergesi için güvence beyanı aldığını duyurdu.
Şirket, Assan Alüminyum gibi enerji yoğun şirketlerinin elektrik tüketiminden kaynaklanan emisyonlarını 2021’den itibaren nötrlemek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaptı.
Son 3 yılda, Kibar Holding tarafından iklim değişikliği ile mücadele ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak yaklaşık 30 yeni proje hayata geçirildi. Örneğin; Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Atık Su Geri Kazanım Tesisi yatırımı sayesinde bu yıl yaklaşık 500 bin metreküp su geri kazanıldı. Ayrıca geri dönüştürülerek yeniden kullanılan ham madde miktarı son 7 yılda yüzde 49 artarken, geri kazanılan atık miktarı yüzde 99,3’e yükseldi.
Kibar Holding’in biyoçeşitlilik koruma stratejisi çerçevesinde Assan Alüminyum ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle nesli tükenmekte olan “Mavi Yıldız” bitkisinin ardından “Kum Zambağı” bitkisi de ekosisteme geri kazandırıldı. Ayrıca “Kibar Grubu Sürdürülebilirlik Platformu” aracılığıyla çalışanlara iklim değişikliği ile mücadele konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldı.
Kibar Holding’in “İş BİZim Hayat BİZim” projesiyle, çalışanların iş ve özel hayat dengesini güçlendirmeyi hedefleyen yeni nesil çalışma modeli hayata geçirildi. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında kurulan ‘Kibar Gönüllüleri’ platformu ise beş yıl içinde 100‘e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirdi.