Borusan Holding, Türkiye’deki holdingler arasında bir ilki gerçekleştirerek geçen yıl hazırladığı Entegre Faaliyet Raporu‘nun ikincisini yayımladı.
Şirket, bu yıl Entegre Faaliyet Raporu’nda yer alan finansal olmayan beyanlar için sınırlı güvence denetimi ve Küresel Raporlama Girişimi (GRI) endeksine uyum onayını alarak doğruluk, şeffaflık ve hesap verilebilirlik konularında kanıt sundu.
Grup, finansal alandaki başarısının yanı sıra çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) faaliyetleriyle de öne çıkarak güçlü bir performans sergilediğini belirtiyor. Borusan, 2030 hedeflerini belirlerken iklim odaklı karbonsuzlaşma ve döngüsel ekonomiye katkı, insan odaklı yetenek yönetimi, eşitlik ve çeşitlilik, iş sağlığı ve güvenliği konularını ön planda tutuyor. Ayrıca inovasyon odaklı olarak döngüsel ve karbonsuz iş-hizmet modelleri geliştirerek girişimcilik ekosistem iş birlikleriyle sosyal ve çevresel fayda sağlamayı hedefliyor.
Borusan, 728 MW kurulu gücü olan yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşarak 2030 yılında karbon nötr olmayı hedefliyor ve bu doğrultuda kapsamlı bir yol haritası izliyor. Grup, bu yol haritası doğrultusunda tahmin edilen 279 bin ton emisyon salımını 275 bin ton seviyesinde gerçekleştirerek hedeflerin ötesinde bir performans sergiledi.
Grup, döngüsel ekonomi kapsamında 2022 yılında su tüketimini yüzde 14,4 oranında azaltmış olduğunu bildirirken, 2030 hedefinde su tüketimini yüzde 50 azaltmayı planladığını beyan ediyor. Su geri kazanım oranı ise 2022 yılında yüzde 11 olarak gerçekleşen Grup, 2030 yılında bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.
Borusan, çevre ve eşitlik konularına ağırlık veriyor
Döngüsellik prensibi doğrultusunda hareket eden Borusan, toplamda 131.195 ton atığı geri kazanarak önemli bir başarı elde etti. Şirket, plastik atıklarını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.
İnsan odaklı yaklaşımda ise Borusan, en çok tercih edilen işveren markası sıralamasında yükselmeyi hedefliyor. Kadın çalışan oranı 2022 yılında yüzde 18 seviyesinde gerçekleşirken, 2030 hedefi olan yüzde 30 oranını yakalamayı amaçlıyor. Borusan’da kadın lider oranı 2022 yılında yüzde 28 olarak gerçekleşirken, 2030 yılında bu oranın yüzde 40‘a ulaşması hedefleniyor. Grup şirketleri, inovasyon alanında 2022 yılında 15 patent başvurusunda bulundu. Ayrıca şirket, 46 yeni ürün geliştirerek önemli bir başarı elde etti. Aynı zamanda 72 robotik otomasyon projesi de başarıyla gerçekleştirildi.
Borusan Grup Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Kafadar hem finansal hem de sürdürülebilirlik performansı bakımından başarılı bir faaliyet yılını geride bıraktıklarını söyledi. Kafadar, aşağıda yer alan açıklamayı yaptı:
“200 yıllık bir şirket olma hedefimize yürürken yaptığımız yatırımlarla, sürdürülebilir büyüme stratejisi odağıyla, hedef ve potansiyel pazarlarda iddiamızı artıracak tüm fırsatları değerlendirerek yola devam ediyoruz. Son 3 yıl içinde 8,1 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Faaliyet alanlarımızda gösterdiğimiz başarının yanında sürdürülebilirlik başlığında da dikkat çeken sonuçlar elde ettik. Döngüsel ekonomiye katkıda bulunurken karbon nötr olma hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilenebilir enerji alanında yatırımlarımız devam ederken su tüketimimizi ve atık miktarını azaltıyoruz. Amacımız ilerleyen dönemlerde de bu başarılı grafiği devam ettirmek ve her sene daha iyi bir performans sergileyerek hem yer aldığımız iş kollarında hem sürdürülebilirlikte hedeflerimize ulaşmak.”