Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi Dünya’ya Başarıyla Aktarıldı

California Teknoloji Enstitüsü‘ndeki araştırmacılar, güneş enerjisini uzaydan Dünya’ya kablosuz olarak iletebilmeyi başardılar.

Uzayda temizlenen güneş enerjisinin Dünya’ya kablosuz olarak iletilmesi, bilim camiasında uzun zamandır tartışılan bir konu olmuştu. Ancak, geçmişte yapılan denemeler genellikle başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi ise, California Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, sonunda uzayda toplanan güneş enerjisini Dünya’ya başarılı bir şekilde iletmeyi başardılar. Bu gelişme, büyük bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech), Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) adı verilen prototiplerle ilgili büyük bir duyuru yaptı. Bu prototipler, uzayda güneş ışığını toplama ve elektriğe dönüştürme yeteneğine sahipler. Daha sonra bu enerji, Caltech’in Pasadena kampüsündeki mikrodalga alıcılarına ışınlanarak kullanıma sunuluyor. Bu teknoloji, uzaydaki güneş panellerinin günün her saatinde güneş ışığını toplayabilmesini sağladığından, potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağı olma vaadi taşıyor. Bu gelişme, enerji sektöründe büyük bir potansiyel sunan bir adım.

Güç Aktarımı Düşük Yörünge Deneyi için Mikrodalga Dizisi (MAPLE) adı verilen deney, iki ayrı alıcı dizisi ve özel çiplere sahip hafif mikrodalga vericilerini içeriyor. Bu deneyde, gücün iletilmesi için mikrodalgalar kullanılıyor, bu da bulut örtüsünün bir girişim oluşturmayacağı anlamına geliyor.

Deney araştırmacılarından Profesör Ali Hajimiri, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda “Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda kablosuz enerji transferini göstermedi. Bunu esnek hafif yapılarla ve kendi entegre devrelerimizle yapıyoruz. Bu bir ilk.” dedi.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım