Girişimciler, ODTÜ Teknokent’te Buluşuyor

Girişimcileri yeni teknolojilerle buluşturmak amacıyla ODTÜ Teknokent‘te kurulan Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi faaliyete geçti.

ETKİM, yapay zekaya dayalı veri analitiği, oyunlaştırma, sanal gerçeklik, blokzincir ve benzeri teknolojilerle ilgili firmalara ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin eğitim teknolojileri alanındaki ilk üssü olacak olan ETKİM, bu alanda faaliyet gösteren firmalar için fırsatlar sunacak.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Alemdar, merkezin “eğitim teknolojileri dikeyinde uzmanlaşmış bir kuluçka merkezi” olarak tekrar faaliyete geçtiğini ve bu süreçte ODTÜ Teknokent, Millî Eğitim Bakanlığı ve KOSGEB ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

Girişimciler, yeni teknolojilerle gelişecek

Alemdar, özellikle Kovid-19 döneminde eğitim teknolojilerinin öneminin çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını vurgulayarak şunları aktardı:

“Biz zaten bu konularda ODTÜ TEKMER binamızdan çıkmış pek çok startup’un bulunduğu bir ekosistemde yer alıyorduk. Bunların da destekleriyle sadece eğitim teknolojileri dikeyinde odaklanmış ve eğitimin her boyutuna dokunan startup’lar için güzel bir merkezi hayata geçirdik. Bunun bir sonraki aşamasında ise bu girişimcilerin hızlandırılmalarına yönelik programları KOSGEB’in ve Bakanlığımızın desteğiyle faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz.”

Merkezin, Türkiye’nin her yerinden girişimcilere açık olduğunu, girişimcilere “kuluçka hizmeti” sunacaklarını belirten Alemdar, “Burada, girişimcilerin sadece bilgisayarlarını alıp çalışabilecekleri, onun dışındaki ofis ihtiyacının büyük ölçüde karşılandığı bir ortam sunuyoruz. Buradaki ihtiyaç, fiziksel ofis alanı vesaire değil, sinerji. Yani aynı acıları yaşayan, aynı yoldan giden girişimcilerin bir arada olmaları, onların da kapsamlı bir şekilde diğer startup’larla veya kendilerinden önce aynı yolu geçmiş startup’larla ve kurucularla tanışmalarını sağlıyoruz.” dedi.

Alemdar, ETKİM’in girişimcilere düzenli eğitimler verdiğini belirterek, özellikle eğitim teknolojileri konusunda Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün ön plana çıktığını söyledi. ETKİM’in faaliyetlerinin en önemli unsurunu oluşturacak başlığın ise öğretmenlerin eğitimi olduğunu belirten Alemdar, tüm öğretmenlere alanlarına yönelik içerik üretmeleri için teknik altyapı sağlayacaklarını bildirdi.

Oyun sektörü ivme kazanacak

Merkezde ürün geliştirme sürecinde yer alan girişimciler için KOSGEB ile iş birliği içerisinde hızlandırma programları da oluşturacaklarını belirterek, “Türkiye eğitimde çok önemli bir noktada. Türkiye’de yaklaşık 20 milyona yakın öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen var. Pek çok ülkenin nüfusundan fazla. Dolayısıyla bu pazardaki deneyim dünyanın her yerinde önemli bir değer, bu değerin de ticarileşmesi için hızlandırılması, yurt dışı pazarlara gitmesi gerekiyor. Biz KOSGEB ile bir hızlandırma programını San Francisco’da yürütüyor olacağız. Bunun dışında da yıl içerisinde yine Türkiye’deki tüm girişimcilerin, eğitim teknolojileri dikeyinde çalışanlar veya diğer dikeylerde de hızlandırma programlarına da erişmelerini sağlıyor olup burada da temel hedefimiz yurt dışından hem pazar bulmaları hem süreçlerine desteklemek gibi faaliyetleri burada yürütüyor olacağız.” dedi.

Serdar Alemdar, özellikle eğitmenlerin dijital altyapı konusunda yetiştirilmesi için geliştirilecek içeriklerin büyük önem taşıdığını vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğitim ve özellikle dijital içerikler, küresel rekabette ülkemizin gücünü arttırabileceğini düşündüğümüz alanlar. Türk dizisi diye bir kavram var, dünyada herkesin bildiği bir şey. Bunun biraz daha farklı şekilde, eğitim içerikleriyle, oyunlarla, oyunlaştırılmış içeriklerle geliştirilmesine yönelik faaliyetler çok önemli. Bu konularda çalışan startup’ları, ODTÜ Teknokent’e ve ETKİM kuluçka merkezimize bekliyoruz. Son olarak da ciddi oyun. Pek çok meslek eğitimi veya elle ilgili pek çok çeşitli alanlarla ilgili eğitimler fiilen yapılamaz. Yani okyanus altı kaynak eğitimi için okyanusun altına inip de kaynak yapamazsınız. Ancak bunun bir simülasyonu yapılabilir. Savaş uçağı eğitimi, gemi eğitimleri de zaten buradan çıkmıştır. Bu alanında çok genişleyeceğini düşünüyoruz. Ciddi oyun, oyunlaştırarak öğretme vesaire bu konulardaki tüm girişimcileri ODTÜ Teknokent’e bekliyoruz.”