Floropolimerleri Yasaklama Önerisi, Avrupa Sanayisini Endişelendiriyor

PFAS, özellikle suya, lekelere ve sıcaklığa karşı direnci artırmak için kullanılan, düşük sürtünme katsayısına sahip ve kendini yağlama özellikleri gösteren bir kimyasal madde olarak biliniyor. Pek çok avantajına rağmen çevre dostu olmadığı ve insan sağlığı sorunları ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. 12.000‘den fazla PFAS bileşiği bulunmakta olup, bazı bölgelerde birkaç tanesi yasaklandı. Olumsuzluklarına dair bilimsel kanıtı henüz belirlenmedi ve bu süreç yıllar alabilir.

Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç gibi beş gelişmiş ekonomiye sahip ülkenin son açıklaması, PFAS kullanımını kısıtlamak veya tamamen yasaklamak. Bu karar, bu kimyasalların tedarik ve üretimine geniş bir etki yapacak. Benzersiz özellikleri ve çeşitli uygulamalardaki kullanımları nedeniyle, birçok durumda PFAS bileşiklerinin uygun bir alternatifinin belirlenmesi mümkün olmayabilir. PFAS’ın tamamen yasaklanıp yasaklanmaması konusunda tartışmalar devam ediyor. Karar ise Eylül 2023’te yapılacak REACH (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzin Verilmesi ve Kısıtlanması Düzenlemesi) ve Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından gerçekleştirilecek bir sonraki incelemede olacak.

Şubat 2023 tarihli en son REACH dosyası, PFAS ve fluoropolimerlerin tamamen yasaklanmasını önerdi. Fluoropolimer kullanıcıları arasında endişe yaratan fluoropolimerlerin yasağa dahil edilmesi, sektörde şaşkınlık yarattı. Fluoropolimerlerin yasağa dahil edilmesinin tek sebebi, üretim sürecinde PFAS kullanımı gibi görünüyor.

Birkaç yıl içinde bu kimyasalların tamamen yasaklanmasını talep eden başka bir önerinin ortaya çıkma olasılığı yüksek. Bugün birçok PFAS kimyasalı yasaklanmış veya düzenlenmiş olsa da diğerleri hala ticari kullanımda. Bazı PFAS kimyasalları düzenlenirken tedarikçiler, PFAS’a benzeyen farklı bir molekül kullanarak fluoropolimerler üretmek için yeni yollar keşfetmeye çalışıyor.

Mevcut duruma göre, alternatifi bulunmayan temel uygulamalar muhtemelen tam yasaktan muaf tutulacak. Bu, PTFE için contalar, yanma motoru parçaları, devre kartları, yarı iletkenler, seçici kaplamalar, rulmanlar vb. ve PVDF için piller, elektroliz ve benzeri uygulamaları içeriyor. Öneri, floropolimerlerin büyümesini en az yüzde 2 ila 3 oranında etkileyecek. Ancak, endüstrinin REACH’in floropolimerler üzerindeki tam yasağına ilişkin son önerisine nasıl yanıt vereceğini görmek için birkaç ay daha beklenmesi gerekiyor.