TÜSİAD ve TÜBİSAD, yüksek teknoloji için adımların atılması gerektiğini savunarak bir rapor hazırladılar. Bu rapora göre, doğru adımlar atılırsa ekonomide 270 milyar dolarlık dijital verimlilik katkısı elde edilebilir.
TÜSİAD ve TÜBİSAD, “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji İçin Eylem Çağrısı” isimli bir rapor yayınladılar. Bu rapor doğrultusunda Türkiye ekonomisi, orta gelir tuzağına yakalanmış durumda ve ihracatında yüksek teknolojinin payını artırmakta zorlanıyor. Ancak kısa vadede dijital dönüşüm ile sadece verimlilik artışı sağlayarak bile, ekonomide 270 milyar dolar seviyesinde bir gelir artışı potansiyeli bulunuyor.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, yüksek teknoloji konusunun en üst seviyede sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizerek, sivil toplum, iş dünyası ve kamu kurumlarının bir araya gelerek bu sorunu koordinasyon içinde çözmesi gerektiğini ifade etti.
Rapordaki verilere göre; Türkiye 50 milyar dolarlık dijital ekonomi büyüklüğü ile verisi olan 18 G20 ülkesi arasında sonuncu sırada yer alıyor. Türkiye’de dijital ekonomi, ülke ekonomisinin yüzde 6’sını oluşturuyor. Bu oran ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’ta yüzde 65 olarak kaydediliyor. Polonya’nın 4’üncü, Çekya’nın 2’nci olduğu Avrupa ülkeleri teknik yetkinlik karşılaştırmasında Türkiye’nin sıralaması: 33 olarak görünüyor.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin ekonomik kalkınması için yüksek teknoloji atılımının şart olduğunu söyledi. Kişi başına düşen gelirin 25 bin dolar seviyesine ulaşması için bu atılımın gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Turan, bu konuda sivil toplum, iş dünyası ve kamunun bir araya gelerek koordinasyon içinde hareket etmesinin önemine değindi. Ayrıca kök nedenlere inilmeden doğru adımların atılamayacağına dikkat çekti. Turan, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:
“Bizim uçuk, aykırı, itiraz eden öğrenciler yetiştiren bir eğitim sistemini mutlaka ama mutlaka hayata geçirmemiz gerek. Nitelikli insan kaynağını da Türkiye’ye çekmeyi bilmemiz lazım. Şimdi Kore bitti, Vietnam örneği veriliyor; Vietnam’ın milli geliri 450 milyar dolar. Üzülüyorum, gerçekten üzülüyorum. Biz 250 milyar diye övünüyoruz ama ithalatımıza bakmıyoruz. Bizim rakibimiz Vietnam değil Fransa olmalı.”
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, yüksek teknoloji konusunda koordineli bir şekilde eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’nin karşılıksız teşvik veren ilk 5 ülke arasında olduğunu ancak teşviklerin yarattığı Ar-Ge ve inovasyonun aynı oranda artmadığını belirtti. Bu durumun büyük bir çelişki olduğuna dikkat çeken Kızıltan, teşvik ve yatırım sistemlerinde sorunlar olduğunu söyledi. Nitelikli üniversitelerin artırılmasının dijital dönüşüm için gerekli insan kaynağı sağlanması açısından önemli olduğunu vurguladı.
Deloitte Digital tarafından desteklenen raporda, 18 farklı eylem çağrısı bulunuyor. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, seçimler öncesi tüm siyasi liderlere randevu talebinde bulunacaklarını ve raporun sunumunu yapacaklarını açıkladı. Turan, dijital dönüşüm sürecinin en üst düzeyden sahiplenilmesi gerektiğini ve ülkenin tek bir teknopark gibi yönetilmesinin önemine dikkat çekti.