BMW Grubu’nun Sanal Fabrika İnşa Sistemi, Dünya Genelinde Yaygınlaşıyor

BMW Grubu, Nvidia’nın Omniverse sistemini kullanarak dünya genelinde yeni fabrikaların tasarımını ve işletimini sanal ortamlarda iş birliği yaparak hayata geçirmeyi planlıyor. Böylece inşaat başlamadan önce mühendisler, fabrikanın sanal halini görebilecekler.

“Dijital ikiz” teknolojisi genellikle çalışan fabrikaların sanal kopyalarına atıfta bulunuyor. Tesise yerleştirilen sensörler (diğer adıyla “dijital iplik”) ikizleri güncellemek için sürekli yeni veri sağlıyor. Üreticiler, makine sağlığı, geçiş ilerlemesi veya diğer belirli günlük işlemleri kontrol etmek için birden fazla farklı sistemden bahsetmek yerine, her sisteme aynı anda bağlanan bütünsel bir görünüm için dijital ikizi kullanıyorlar.

Nvidia Omniverse, henüz inşa edilmemiş bir fabrika için yapısal planlara yol göstermek amacıyla dijital bir ikiz görevini üstleniyor. Yazılım, gerçek dünya kaynaklarından veri toplamak yerine, bir tesisin fiziksel işleyişini simüle etmek için yapay zekâyı kullanıyor. BMW Grubu, Nvidia’nın GTC konferansında yaptığı duyuruda, 2025’te üretime olan Debrecen, Macaristan’daki elektrikli araç fabrikasının sanal ikizini çalıştırmak için şu anda Omniverse sistemini kullandığını açıkladı.

BMW ve Nvidia, Omniverse sistemini neredeyse iki yıl boyunca test etti ve endüstriyel hale getirdiler. BMW, Omniverse’i IT ortamına entegre etmek için araçlar ve süreçler geliştirdi. Örneğin, kaynak sistemlerindeki verileri Omniverse platformuna dönüştürmek için bir yöntem geliştirdi. Doğru sanal kopyalar oluşturmak için de zemin araçları üzerinde 3D verileri topladı. Nvidia, BMW’nin ihtiyaçlarını karşılamak için Omniverse yazılımını geliştirmek zorunda kaldı. Bu değişiklikler arasında büyük ölçekli fabrika simülasyon kalitesinin artırılması, ölçümler almak için kullanıcı arayüzleri ve araçları gibi şeyler yer alıyor.