Apple, son yayınladığı raporda tüm ürünlerinin 2030 yılına kadar karbon nötr hale getirilmesini hedeflediğini açıkladı.
Teknoloji devi Apple, son dönemde yenilenebilir enerji konusunda büyük adımlar atıyor. Şirket, yeni yayınladığı raporda 2030 yılına kadar tüm ürünlerini karbon nötr hale getirmeyi amaçladığını açıkladı. Bu hedef, şirketin çevresel sürdürülebilirliği için daha büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
2017 yılında genel merkezini Apple Park‘a taşıyan Apple, kampüs çatısında yer alan 17 megavatlık güneş panelleri sayesinde tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olmaya devam ediyor. Şirket, sadece kendi karbon ayak izini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda üretim ortaklarını da bu yönde teşvik ediyor.
Apple, açıklamasında üretici ortaklarının 13 gigavatın üzerinde yenilenebilir enerji kurulumuna sahip olduğunu belirtti. Firma, geçen yıla kıyasla yüzde 30 büyüme sağlandığını ve 28 ülkede faaliyet gösteren 250‘den fazla tedarikçisinin 2030 hedefine bağlı kalmayı taahhüt ettiğini açıkladı. Apple’a göre, 2030 yılı hedeflerine ulaşmak için 20 gigavat kadar yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyuluyor.
Apple, özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji ve çevre dostu uygulamalar konusunda ciddi adımlar atıyor. Şirket, geçtiğimiz yıl yalnızca tedarikçilerinin kullanımına yönelik programlarıyla 17,4 milyon metrik ton CO2 emisyonunun önlendiğini açıkladı. Green Bond programı kapsamında ise karbondan arındırma projelerine finansman sağlanarak, tedarik zinciri daha sürdürülebilir hale getiriliyor. Bu kapsamda 2016 yılında 4,7 milyar dolarlık bir yatırımla başlayan program sayesinde bugüne kadar 3,2 milyar doların üzerinde ödeme yapıldı.
Apple, elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Bunun için çeşitli yatırımlar yapan şirket, IP Radian Solar projesiyle 320 megavat elektrik üretiyor ve Çin ve Japonya‘da yaklaşık 500 megavatlık güneş ve rüzgâr yatırımı yapıyor. Tüm bu adımlar, milyonlarca telefon üreten Apple’ın tedarik zincirini karbon nötr veya yüzde yüz yenilenebilir hale getirmek için önemli bir adım olarak görülüyor.