Avrupa Komisyonu, atık miktarını azaltmak amacıyla ürünlerin onarımını ve yeniden kullanımını teşvik etmeyi hedefleyen bir teklif sunarak sürdürülebilir tüketimi teşvik etmeyi amaçlıyor.
2020 yılı verilerine göre Eurostat Raporu, Avrupa Birliği’nde (AB) elektronik atıkların sadece yüzde 40‘ının geri dönüştürüldüğünü ortaya koydu. Bu durum, elektronik ürünlerin AB’deki en hızlı büyüyen atık kaynağı olduğunu gösteriyor.
Onarımı yapılabilecek bozuk veya hasarlı ürünlerin tamir edilmesi hem ürünlerin kullanım ömrünü uzatmak hem de döngüsel ekonomiyi teşvik etmek açısından oldukça önem arz ediyor. Ancak Eurobarometre anketi sonuçlarına göre, AB ülkelerinde tüketicilerin yüzde 77’si bozulan ürünleri tamir etmek yerine yeni bir ürün satın almayı tercih ediyorlar.
Avrupa Komisyonu, çevre için olumlu sonuçlar doğuracak olan elektronik cihazların onarımı konusunda harekete geçerek Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında tüketicileri bozulan veya hasar alan ürünleri onarmaya teşvik ediyor. Bu teklif, kaynak kullanımında, sera gazı emisyonlarında ve enerji tüketiminde azalmaya neden olarak atık azaltımına yardımcı olmayı amaçlıyor.
Avrupa Komisyonu’nun 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta olma hedefi, atık azaltımını teşvik etmek amacıyla getirdiği teklif ile destekleniyor. Bu teklif, tüketicilere garanti süresi içinde ve dışında “onarım hakkı” tanıyarak satıcıların aynı fiyat veya daha yüksek bir fiyat karşılığında yeni ürün satmak yerine onarım hizmeti sunmalarını gerektiriyor.
Garanti süresi dolan çamaşır makinesi, televizyon gibi teknik olarak onarımı mümkün olan ürünler için tüketicilere üreticilerden onarım talebinde bulunabilme hakkı tanınacak. Bu uygulama sayesinde üreticiler daha sürdürülebilir iş modelleri geliştirme konusunda teşvik edilmiş olacaklar.
Tüketicileri, bölgelerindeki tamirciler ve yenilenmiş ürün satıcıları ile eşleştiren bir çevrimiçi onarım platformu oluşturulacak. Platform, konum ve kalite standartlarına göre arama yapılmasını, tüketicilerin iyi fiyat teklifleri bulmasını ve tamircilerin görünürlüğünün artırılmasını sağlayacak. Tüketiciler, tamircilerden “Avrupa Onarım Bilgi Formu” talep edebilecek. Form, tamir koşulları ve fiyatları hakkında şeffaflık sağlayacak ve tüketicilerin onarım tekliflerini karşılaştırmalarına fayda sağlayacak.
Bu teklif, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayına sunulacak.