Arçelik, mühendislik ve yeni nesil Ar-Ge alanlarında çalışmayı hedefleyen kadın mühendis adaylarının katılımıyla Pakistan, Güney Afrika ve Romanya dahil olmak üzere 4 farklı ülkede “WE-inTech” programını başlattı. Program, Türkiye’deki lokal çalıştaylarda toplam 53 öğrenciye ev sahipliği yapıyor. İlk çalıştay, 31 Mart-2 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Arçelik, Ar-Ge ve teknoloji alanlarında çalışan kadınların kariyer gelişimine destek amacıyla başlattığı “WE-inTech” programına seçilen 53 öğrenci, programın ilk aşamasını oluşturan çalıştayda bir araya geldi. “Sen Mühendissin, Bizimlesin” adıyla ilk olarak 2019‘da Türkiye’de başlatılan program, üniversitelerin mühendislik, fen bilimleri ve matematik bölümlerinde öğrenim gören kadınlara yeni nesil Ar-Ge ve teknoloji ile ilgili alanlarda fırsat eşitliği sunmayı hedefliyor. Programın amacı ise kadın öğrencileri bu alanda kariyer yapmaları için cesaretlendirmek.
Geçtiğimiz yıl Arçelik, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanındaki kadın oranını artırmaya yönelik taahhütlerini global ölçekte genişleterek projeye Romanya, Güney Afrika ve Pakistan’ı da dahil etti.
Programın ilk günü öğrencilerle buluşan Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, “BM Kadın Birimi (UNWomen) Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nun küresel liderlerinden olan Koç Holding öncülüğünde, teknoloji ve inovasyon alanında fırsat eşitliği yaratarak, cinsiyet eşitliğini desteklemek için önemli taahhütlerde bulunduk. 5 yıldır sürdürdüğümüz WE-inTech programına bugüne kadar 162 öğrenci katılım gösterdi. Bunlar arasından bugün Arçelik’te farklı pozisyonlarda görev yapan arkadaşlarımızı görmek bizleri çok mutlu ediyor. Hayatın her alanında olduğu gibi Ar-Ge ve mühendislik alanlarında da cinsiyet eşitliği ilkesi ile hareket etmek sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın en önemli unsurları arasında yer alıyor. Fırsat eşitliği yaratıldığında başarının cinsiyeti olmadığını biliyoruz. Bu anlamda ilerleme sağlamak amacıyla Ar-Ge ve mühendislik gücümüzde her geçen gün daha da kapsayıcı olmamız, cinsiyet eşitliği açısından önemli bir katma değer yaratıyor.” şeklinde konuştu.
Arçelik, küresel operasyonlarında STEM alanlarındaki kadın istihdam oranını 2026 yılına kadar yüzde 35’e çıkarmayı taahhüt ediyor. Arçelik, 2021 yılında ilk taahhüdünde, STEM alanında çalışan kadın oranının yüzde 16 olduğunu bildirdi. Şirket, son 2 yılda bu oranı yüzde 19,6’ya yükseltmeyi başardı.