Lojistik Sektörü, Yönünü “Yeşil Taşıma”ya Çeviriyor

Ulaştırma sektörü, karbon salımının en yoğun olduğu alanlardan biri olduğu için sektör temsilcileri; karbon emisyonunu azaltma hareketine katılıyor.

Lojistik sektörü, senelik olarak ortalama 7.2 gigaton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu yaratıyor. Ulaştırma alanı, fosil yakıta bağımlı olduğundan kendisini 2040 yılına kadar karbon yoğunluğunun en fazla olacağı sektör olarak konumlandırıyor. 2050 yılına kadar yük taşımacılığının en az yolcu taşımacılığı kadar emisyona sebep olması öngörülüyor.

Karbon salımının doğaya verdiği zararlar her geçen gün gözle görülür düzeyde artıyor. Şirketler kendilerine düşen sorumluluğu üstlerine alarak karbon ayak izini nötrlemek için çalışmalar yapıyor. Başta havayolu olmak üzere karayolu, denizyolu, demiryolu, intermodal, ekspres kurye, fuar ve etkinlik lojistiği alanlarında uluslararası hizmet veren Lima Logistics de kendi sektöründe bir ilke imza atarak karbon ayak izini azaltmaya odaklanıyor.

Lima Logistics Kurucu Ortağı Sinan Türel, “Aldığımız inisiyatif ile oluşturduğumuz emisyonu hesap edebilir noktaya geldik. A noktasından B noktasına kadar ölçümler hale geldik. Bu ölçüm metodu da uluslararası akreditesi olan bir model. Bu sayede müşterilerimizin taşımalarının emisyonunu ölçebilir durumdayız.” diyerek konuyla alakalı düşüncelerini aktardı.

ARC Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Arabacı ise araç alımlarında sürdürülebilirlik ve çevre konusunda özellikle hassasiyet gösterdiklerini ifade etti. Arabacı, Grup bünyesinde Yeşil Lojistik’i artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Lojistik sektöründe hizmet veren Erguvan Marketplace Kurucu Ortağı Barış Balat, “Karbon kredisi, insan kaynaklı sera gazlarının atmosfere salınmasını telafi etmek için tasarlanmış bir mekanizmadır. Bu krediler global gönüllü karbon piyasalarında takaslanır ve kurumların net sıfır olma yolculuklarında tamamlayıcı bir rol oynar. Erguvan olarak ilk etapta gelişkin izleme, raporlama ve doğrulama süreçleri nedeniyle saygın kabul edilen standartlara sahip Gold Standard ve Verra VCS karbon kredilerinin ticaretine açığız.” sözleriyle desteklerini dile getirdi.