Havadaki hidrojenden elektrik üretebilen enzimi ortaya çıkaran Avustralyalı bilim insanları, oldukça önemli bir keşifte bulundu.
ABC tarafından yapılan haberine göre, Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma, “Huc” olarak adlandırılan enzimin, havadaki hidrojen moleküllerini elektrik enerjisine dönüştürebildiğini gösterdi.
Araştırma ekibinde yer alan Rhys Grinter, yaptığı açıklamada, “Huc” enziminin laboratuvar ortamında izole edilerek elektrik devresine yerleştirildiğinde elektrik üretilebileceğini keşfettiklerini aktardı. Grinter, havadaki hidrojen oranının düşük olmasından dolayı üretilen enerjinin yalnızca küçük elektrikli aletleri çalıştırabildiğini ifade etti. Ayrıca Rhys Grinter, “Daha büyük elektrikli aletlere yönelik enerji üretebilmek için harici hidrojen kaynağına ihtiyacımız var.” dedi.
Araştırmacılar, araştırmanın henüz ilk aşamasında olduklarını fakat enzime daha yüksek miktarda hidrojen temin ederek daha çok elektrik enerjisi üretmenin mümkün olduğunu ifade etti. Bu enzim sayesinde yakıt hücre gibi bir teknolojiyle, akıllı saat ve telefonlar için yeterli güç kaynağı oluşturabilecek. Araştırmacıların asıl hedefi ise havadan aldığı hidrojen ile kendi kendine yetebilen bir güç kaynağı üretebilmek. Ayrıca bilim insanlarının sonraki hedeflerinde elektrik üretim kapasitesini artırmak ve enzimle çalışabilen bir cihaz tasarlamak için mühendislerle çalışmak bulunuyor.
Nature dergisinde yayımlanan araştırma, global anlamda oldukça ilgi çekiyor.