Plastik Atıkların Neden Olduğu İlk Hastalık: Plastikoz

Yapılan bir araştırmaya göre, Plastikoz’a plastiğin yumuşak dokuyu defalarca zedelemesi ve canlının midesinde geniş yara dokusu oluşumuna yol açması neden oluyor. Etkilenen doku, organ yapısını ve işlevini etkileyerek sağlıklı doku işlevini yitiriyor.

İngiltere ve Avustralya‘lı bilim insanları, Lord Howe Adası‘nda yaşayan deniz kuşlarında plastik yutulmasından kaynaklanan, daha önce bilinmeyen bir hastalığı keşfetti. Araştırmacılar, Lord Howe adasındaki yelkovan kuşları üzerinde bir araştırma yaparak bu hastalığı detaylı olarak incelediler.  “Plastikoz” olarak adlandırılan hastalığa plastiğin yumuşak dokuyu tekrar tekrar zedelemesi ve canlının midesinde geniş yara dokusu oluşumuna yol açması neden oluyor. Etkilenen yumuşak doku, sağlıklı doku gibi çalışmıyor; organ yapısını ve işlevini etkiliyor.

Bilim insanlarının yaptığı deneylerde plastiğin hastalıklara neden olabileceği öngörülmüştü ama böyle bir hastalıktan söz edilmemişti. Araştırma ve keşif, Adrift Lab‘e üye küresel bir ekibin parçası olarak, Birleşik Krallık Doğa Tarihi Müzesi ve Avustralya kurumlarından bilim insanlarından oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından yapıldı.

Adrift Lab araştırmacısı Hayley Charlton-Howard, bu hastalığın tüm canlılarda görülebileceğini ve plastiğin yutulmasıyla birlikte tehlikenin büyüyeceğini dile getirdi.

Charlton-Howard konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu:

Kumsalda bir plastik parçası düşünün; oldukça keskin ve kırılgandır. Bunun sürekli olarak midenin yumuşak, hassas dokusuna tekrar tekrar girdiğini hayal edin. Bu durumun, midede çok fazla yaralanmaya neden olacağını biliyoruz. Yutulan plastikler, sindirim bezlerinde de hasar meydana gelebilir ve deniz kuşlarının besinleri sindirme ve emme kabiliyetini sınırlayabilir. Tarih boyunca kuşların kayaları yediğine dair kanıtları fosil kanıtlarında bulduk. Ancak gördüğümüz hasara ponza taşı yemek neden olsaydı, muhtemelen farklı kuş türlerinde bu kadar tekrarlayan ve önemli bir sonuç ortaya çıkmazdı.”

Charlton-Howard, “Bu plastik parçaların insan sağlığına ne yaptığına dair çok az fikrimiz var.” diye ekledi. Bu kuşların insanların yuttuğu küçük mikroplastiklere kıyasla yüksek miktarda, büyük plastik parçaları yuttuğunu belirterek, “İnsanlarda plastikozun genel durumunu göremeyebiliriz, ancak dokularımızda lokal yaralanmalar, iltihaplanma ve yara dokusu oluşumu vakaları ortaya çıkabilir.” şeklinde aktardı.

Plastiği, besin zannedip yiyen birçok canlı bulunuyor. Uzmanlar, plastik atıklarının kriz olarak görüldüğünü ve araştırmalarını sürdürerek bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini ifade ediyor.