Endonezya, Güneydoğu Asya’nın yenilenebilir enerji üretimini artırma ve 2060 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme çabalarının bir parçası olan kömür santralleri için zorunlu karbon ticaretinin ilk aşamasını başlattı.
Kömür, Endonezya’nın elektrik üretiminin yarısından fazlasını oluşturuyor. Karbon ticaret mekanizmasının ilk aşaması, 33,6 gigawatt (GW) kapasitesine sahip 99 enerji santralini kapsayacak. Endonezya Enerji Bakanlığı yetkilileri 500.000 ton CO2 eşdeğerinin takas edilmeye hazır olduğunu belirtti. Mekanizma, enerji santrallerine verilen toplam 20 milyon ton CO2 eşdeğer emisyon kotasını aşan emisyonları kapsıyor. Mekanizma altında, tahsis edilen emisyon kotalarından daha fazla karbon emisyonu salan enerji santralleri, yenilenebilir enerji santrallerinden karbon kredileri satın alabilecek. Yetkililer, bir piyasa mekanizmasının fiyatı belirleyeceğini, ancak bir Endonezya Enerji Bakanlığı çalışmasına göre fiyatın ton başına 2 ila 18 dolar arasında olabileceğini kaydetti.
Endonezya’nın karbon ticareti, en az 100 MW kapasiteli enerji santralleri için geçerli olacak. Enerji bakanı Arifin Tasrif, mekanizmanın kapsamının süreç içerisinde daha küçük kömür santrallerine ve diğer fosil yakıtlı elektrik santrallerine genişleyeceğini vurgularken karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar 36 milyon ton azaltılacağını belirtti. Endonezya Özel Sektör Elektrik Üreticileri Derneği başkanı Arthur Simatupang ise enerji santrallerinin artık karbon emisyonlarını azaltma çabalarından kazanç elde edebileceğini ifade etti.
Dünyanın en büyük sera gazı üreticilerinden biri olan Endonezya geçen yıl, karbon emisyonunu kendi başına %31,89 veya 2030 yılına kadar uluslararası destekle %43,2 azaltmak için daha iddialı bir hedef belirlemişti. Yetkililer, karbon emisyon hacimlerini izlemek ve doğrulamak için kuruluşlar kurmayı planlıyor. Önceki dönemde Endonezya karbon kredileriyle dengelenmemiş karbon emisyonlarını vergilendirmeyi planlamış, ancak uygulamayı ertelemişti.
Kaynak: