Türk plastik sektörünün ham madde olarak yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, Türkiye’nin petrokimya tesisine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Sürdürülebilirliği üretim anlayışına entegre eden Mete Plastik, geri dönüştürülmüş plastik kullanıma önem veriyor. Plastiğin geri dönüştürülebildiği sürece doğa dostu bir ürün olduğunu söyleyen Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, kaynağında yapılan ayrışmayla sıfır atığa ulaşabilmenin mümkün olduğunu belirtti. Kış, üretim tekniğine dikkat edilirse plastiğin çevreye bir zararı olmadığını, bu şekilde herhangi bir salınım yaşanmadığını dile getirdi.
Sanayicilerin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik çalışmalarına daha fazla yönelmesini gerektiğini düşünen Pelin Karadeniz Kış, “Yaklaşık 5 yıldır kurumsal kaynak planlama programımızla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sistematiğin kurulması noktasında ERP programında SP’ye geçtik.” dedi. Ayrıca Mete Plastik, İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunda danışmanlık hizmeti alıyor. Ayrıca şirketin döngüsel ekonomi kapsamında İSO ile çalışmaları bulunuyor.
Plastik sektörünün ham madde olarak yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğunu aktaran Kış, bunun büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Pelin Karadeniz Kış, plastiğin ham maddesinde son aylarda dolar bazında oldukça yüksek fiyat artışları yaşandığına dikkat çekerek niteliğin artması için Türkiye’de petrokimya tesislerinin entegre bir şekilde kurulması gerektiğini ifade etti. Kış, “2022 yılında sektör yaklaşık 11,3 milyon ton plastik üretti. Bu da 48,1 milyar dolarlık bir üretim anlamına geliyor. En büyük tüketim, ağırlıklı olarak yüzde 44,8 ambalajda gerçekleşti. Bu oranı yüzde 19,3 inşaat plastikleri, 6,9 otomatik, yüzde 5 elektrik ve yüzde 24 de diğer gruplar takip ediyor. Türkiye plastik sektörü Avrupa’da, Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada ise Çin, Amerika Hindistan, Almanya, Japonya ve Güney Kore’den sonra yedinci sırada bulunuyor.” dedi.
Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, sanayicilerin istihdam problemi yaşadığını dile getirerek “Genç nesil çok farklı iş kollarına motive oluyor. Sosyal medya üzerinden daha kolay para kazanılacağına dönük bir algoritma yürütülüyor. Bu noktada STK’ların ve belli kurumların genç nesli sanayiye kazandırması için çalışması gerekiyor. Bu yöndeki aksiyonlar sanayinin geleceği için önemli bir dönüşüm olacaktır.” uyarısında bulundu.