Dünyanın İlk Paylaşımlı Güneş Paneli Sistemi

SolShare sistemi ile güneş enerjisi talebine düşük maliyetle bireysel anlamda ulaşılabilirlik sağlamak mümkün oluyor.

Temiz enerjiye verilen önem her geçen gün artıyor, imkânı olanlar yeşil enerjiden faydalanabiliyor. Yenilenebilir enerji, birçok şirket ve kurum tarafından kullanılmaya başlansa da bireysel anlamda bu ihtiyacı karşılamak kolay değil. Galler’de yer alan konut blokları bu ihtiyacı birlikte karşılamak için tüm daireleri aynı çatı panellerine bağlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Binadaki tüm daireler, tek bir güneş enerjisi sisteminden yararlanıyor. SolShare adı verilen bu sistem, yeşil enerjide büyük bir dönüşüm sağlıyor.

Avustralyalı üretici Allume Energy tarafından geliştirilen SolShare modeli binadaki tümdaireleri tek bir çatı güneş paneline bağlayarak ek kurulum maliyetini ortadan kaldırıyor. Bu sistemle her dairenin elektrik ihtiyacı yüzde 75 oranında karşılanıyor. SolShare sistemi sayesinde her daire yıllık elektrik faturasında yüzde 50 ya da 438 ila 595 euro arasında tasarruf sağlayabiliyor. Bu tasarrufa ilave olarak SolShare, güneş enerjisi kullanımını yüzde 25’ten fazla artırıyor. Bu sistem, mevcut tedarik ve ölçüm altyapısında herhangi bir değişiklik gerektirmediği için hem yeni inşaatlarda hem de mevcut binalarda kullanılabilecek.

Galler İklim Değişikliği Bakanı Julie James, “Maliyetlerin arttığı bir zamanda, evlerin enerji verimliliğini artırmak yalnızca iklim kriziyle başa çıkmamıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ailelerin karşılaştığı yaşam maliyeti krizinde de yardımcı olacaktır.” açıklamasıyla sistemin ne kadar önemli olduğunu dile getiriyor.