Yerli Geliştiricilerin Desteğiyle Oluşturulan Deprem Yardım Platformları

Afet bölgesindeki vatandaşlarımıza yardım ulaştırmak için oluşturulan deprem yardım platformlarından bazıları: deprem.io, depremyardim.com ve afetharita.com

Ülkemizde yaşanan yıkıcı deprem sonrasında birçok vatandaş göçük altında kaldı. Arama kurtarma ekiplerinin ulaşamadıkları noktalarda ise vatandaşlar devreye girdi. Yakınlarının adreslerini sosyal medya aracılığıyla yaymaya çalışan kişiler için birçok platform oluşturuldu. Bu platformlar sayesinde yardım istemek ya da yardım etmek organize olarak yürütülüyor.

Deprem.io

İmece olarak oluşturulan platformda birçok yazılımcının emeği bulunuyor. Bu platform sayesinde yardıma ihtiyaç duyan depremzedeler ile yardım etmek isteyen kişiler ortak bir noktada buluşmuş oluyor. Platformda “Yardım Al” sekmesinin altında üç ana başlık mevcut: Ben/Tanıdığım Enkazda, Gıdaya İhtiyacım Var ve Isınmaya İhtiyacım Var. Yardım talebinde bulunan kişilere ise “Yardım Listeleri” bölümünden ulaşılabiliyorsunuz. Böylece enkaz altında olanlar dışında gıda ve ısınma ihtiyacı olan kişilere ulaşmak mümkün oluyor. Sol üstte bulunan “Yararlı Linkler” bölümünden ise arama kurtarma ekiplerine ya da kalacak yerlere ulaşma şansınız var.

Deprem.io’ya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Depremyardim.com

Depremyardim.com web sitesi üzerinden ise yardım talepleri oluşturuluyor. Bu sayede hem adres bildirimi yapıyor hem de kayıtlı yardım taleplerine ulaşıyorsunuz. Oluşturduğunuz talepler ise direkt olarak AFAD’a ulaştırılıyor.

Proje açıklaması ise şu şekilde: “Twitter, Instagram, Whatsapp ve çeşitli web siteleri gibi farklı kaynaklardan gelen tüm yardım çağrılarını topluyoruz ve bu veriyi sahada kullanılmak üzere anlamlı, rafine hale getiriyoruz. Amacımız bilgi teknolojilerini kullanarak ilgili kurum ve STK’lara yardımcı olmak ve afet zamanlarında açık bir veri platformu sağlamak.”

 

Afetharita.com

Bu platform da ulaşamadığınız yakınlarınıza ulaşmanız için tasarlanmış sitelerden birisi. Harita şeklinde tasarlanan platform, depremzedelerin olduğu yoğun ve az yoğun yerleri gösteriyor. Noktalara tıklayarak direkt adrese gidebiliyorsunuz.

Afetharita.com için tıklayabilirsiniz.