ABD’de Lityum İyon Pil Üretilecek

Kontrolmatik Teknoloji, küresel pazardaki ihtiyacı görerek ABD’de lityum iyon pili üretimi için yatırım gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Ankara Polatlı’ya Türkiye’nin ilk özel sektör lityum iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasını kuran teknoloji ve mühendislik firması Kontrolmatik Teknoloji, küresel pazardaki ihtiyacı görerek bu alandaki ikinci yatırımını ABD’de gerçekleştiriyor.

Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Kontrolmatik Teknoloji Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, globalde artan enerji talebine ve arz güvenliğine bağlı enerji depolama teknolojilerine yatırımların önümüzdeki 20 yıl boyunca artarak devam edeceğini söyledi.

Köşker “Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden Pomega Enerji olarak, lityum temelli pil üretimi için fabrikamız bu yıl üretime başlayacak. Ankara Polatlı’daki fabrikamız, 2.2 gigavatsaat/yıl kapasiteye sahip olacak. Makine ekipmanlarının kabulunu yaptık, kuruluma başlıyoruz. Mayıs ayında deneme üretimine başlıyor olacağız. Türkiye’nin ilk lityum demir fosfat (LFP) bazlı lityum iyon pil tesisi olacak. LFP hammaddesi için de bir yatırımımız olacak. Çünkü bu bir tedarik zinciri yönetimidir. Dolayısıyla hammaddenin de üretimini gerçekleştiriyor olacağız. 3 fazda hayata geçecek tesis, 2023 yılında üretime başlayacak ve 2024 yılında 2.25 gigavatsaat/yıl kapasiteye ulaşacak” dedi.

ABD’deki LFP yatırımlarına ilişkin eyalet teşviğinden yararlandıklarını aktaran Köşker “ABD’de, Pomega Enerji olarak yatırımımızın birinci faz kapasitesi 3 gigavatsaat/yıl olacak. Pil kapasitesi olarak daha büyük bir yatırım. Yatırımın finansmanında özkaynak ve uzun vadeli finansman sağladık. ABD’deki yatırımımız, 2024 yılı içerisinde üretime başlayacak şekilde planlamalarımızı yaptık. ” dedi.

Köşker, nitelikli işgücüne ulaşma noktasında, iştirak şirketleri ile ortak fikir havuzu kurduklarını belirterek profesyonellerden destek aldıklarını belirtti. Köşker, “uzun soluklu staj programları yapıyor ve işe alım gerçekleştiriyoruz. 36 saat süre hackathon (kodlama yarışmaları) gerçekleştirdik ve katılım göstererek başarılı olan beş arkadaşımızı ekibimize dahil ettik. Yazılımcılara, iş dünyasının çok ihtiyacı olacak. Elektrik, elektronik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel disiplinlerden mezun gençlere büyük iş fırsatları var “ açıklamasını yaptı.

REKLAM

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım