Oatly, Karbon Etiketleriyle İklim Krizine Karşı Anlamlı Bir Duruş Sergiliyor

Karbon ayak izini azaltmak için yaptığı çalışmalarla dikkat çeken İsveçli gıda şirketi Oatly, ABD’deki bazı ürünlerine iklime ne derecede etkileri olduğunu ifade eden karbon etiketleri ekledi.

Vegan gıda markası olarak tanınan Oatly, gıda endüstrisini ürettiği karbon ayak izini açıklamaya davet etmiş ve bu alanda çalışmalar yürütmüştü. Marka, son olarak bazı ürünlerine karbon etiketleri eklediklerini duyurdu. Bu etiketler, “Oatgurts” ürününün çeşitli yoğurtlarında yerlerini alacak.

“Show us your numbers” kampanyasıyla gıda sektörüne bir çağrıda bulunarak şirketleri karbon ayak izini açıklamaya davet eden marka, 2021’den beri eko-etiketlerini Avrupa’da gösteriyordu. Stratejisini büyütmeye ve sınırlarının ötesine taşımaya karar vermesiyle ABD’deki bazı ürünlerinde de bu etiketlere yer verdi.

Oatly, 16 ürününe eklediği etiketleri; 2025 yılına kadar 12 ürüne daha eklemeyi hedefliyor. Marka, hammaddelerin üretiminden son ürünün rafa gelişine kadar tüm süreçte ortaya çıkan başta CO2 olmak üzere sera gazlarının emisyon değerlerini hesaplıyor. Daha sonra bu sonuçları CarbonCloud isimli yazılım şirketine doğrulatıyor. Bu hesaplamalara göre, ABD’deki 16 ürününün karbon ayak izi 0,62 ila 1,9 kg. CO2e/kg arasında seyrediyor.