Honda ile Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı, Dolaşımlı Yenilenebilir Enerji Sistemi için Sözleşme İmzaladı

Uzayda yaşam çalışmaları kapsamında elektrik sağlamak amacıyla dolaşımlı yenilenebilir enerji sistemi için fizibilite çalışmalarına başlayan Honda ile Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), ortak araştırma ve geliştirme sözleşmesi imzaladı.

Sözleşmeye göre Honda, JAXA tarafından 31 Mart 2024’e kadar konsept çalışmaları yürütmek ve erken aşama prototipi olan breadboard modelini geliştirmek için çalışıyor. Honda mühendisleri tarafından geliştirilen dolaşımlı yenilenebilir enerji sistemi; suyu elektrolize etmek için güneş enerjisini kullanarak oksijen ve hidrojen üreten yüksek ayrıştırma basınçlı su elektroliz sistemi ile oksijen ve hidrojenden elektrik ile su üreten yakıt hücresi sistemini birleştiriyor.

Honda tarafından geliştirilen yenilenebilir enerji sistemi, yüksek ayrıştırma basınçlı su elektroliz sistemi ile yakıt hücresi sistemini bir arada bulunduruyor. Bu sayede, güneş enerjisi ve suyu kullanarak sürekli olarak oksijen, hidrojen ve elektrik üretiyor.

Yoğun bir yapısı olan yüksek ayrıştırma basınçlı su elektroliz sistemi, benzerlerinden farklı olarak hidrojeni sıkıştırmak için bir kompresöre ihtiyaç duymuyor. Diğer yandan dolaşımlı yenilenebilir enerji sistemi, aynı miktarda enerjiyi depolamak için ikincil bir bataryadan daha küçük bir kütleye ihtiyaç duymasıyla öne çıkıyor. Yüksek basınçlı su elektroliz sistemi ise ay yüzeyinde gündüzleri güneş enerjisinden üretilen elektriği kullanırken; tanklarda depolanan oksijen ve hidrojeni üretmek için suyu elektrolize ediyor. Geceleri ise yakıt hücresi sistemi sayesinde depolanan oksijen ve hidrojen kullanılarak insanların yaşam alanları için elektrik üretimi sağlanıyor. Dolaşımlı yenilenebilir enerji sistemi, bulundurduğu özelliklerle uzay taşımacılığında en büyük zorluklardan biri olan yük kapasitesinin ve kütlenin azaltılması için katkıda bulunacak.

Sistem, elektrik haricinde güneş enerjisi ile de oksijen ve hidrojen üretebiliyor. Honda, bu sistem ile ayda keşif görevindeki insanlar için üretilen oksijenin ve Ay’da kullanılacak uzay araçları için yakıt olarak hidrojenin kullanılacağını varsayıyor.

Honda ile JAXA arasında imzalanan sözleşme, hidrojen teknolojileri kullanılarak dolaşımlı yenilenebilir enerji sisteminin hayata geçirilmesine odaklanıyor. Bu bağlamda Honda’nın 2050 karbon nötr hedefine ulaşacağı düşünülüyor.