Yedek parça sektörü, 2022 yılının ikinci çeyreğinde %50 büyüyerek krizi fırsata çeviren sektörler arasına girdi.
Pandemiden kaynaklı dünya genelinde yaşanan sıfır araç tedarik sorununa ek olarak çip krizinin eklenmesi tüketicinin var olan aracını yenilemesine neden oldu. Böylece ikinci el araç piyasası hareketlendi ve yedek parça sektörü de büyüme gösterdi. Yedek parça sektörü, yeni dönemde teknolojik altyapısını güçlendirerek e-ticaretle büyümesini hızlandırmayı ve yeni istihdam sağlamayı hedefliyor.
Konuyla alakalı düşüncelerini aktaran Parça Ofisi’nin kurucu ortaklarından Eren Gelener, “Türkiye’de oto yedek parça sektörünün teknolojik dönüşümünü henüz tamamlamadı. Bu nedenle sektörde hâlâ istihdam yaratılabilecek koşullar mevcut. Sektör, yeni yatırımlarla desteklendiği zaman hem e-ticaret alanında hem de oto yedek parça sektöründe yeni teknoloji altyapısıyla büyük bir pazar hacmine hitap edilebilir.” şeklinde ifade etti.
Gelener, “Bir otomobilin kabaca 1.500, en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünde ise yaklaşık 30 bin parçadan oluştuğunu göz önüne alırsak, yedek parça sektörünün ne denli önemli ve büyük olduğu ortaya çıkıyor. Oluşturduğu istihdam ve ihracat potansiyeli ile ülkelerin en önemli imalat kolu olan otomotiv sektörüne gövde hariç, akla gelebilecek her türlü yedek parça ve aksesuarı üreten bir endüstri alanı olan yedek parça sektörü, bir taşıtın sadece ilk üretim aşamasında değil, trafikte olduğu bütün süre boyunca ihtiyaç duyduğu her türlü yedek parça ve aksamı sağlayan önemli bir sektör.” dedi.
Parça Ofisi’nin Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan Genç ise “Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketlerin %30’unun uluslararası pazarlarda kabul gören ISO 9000, QS 9000, ISO 14000 kalite belgelerine sahip olmasının yanı sıra, teknolojideki gelişime rağmen çoğu zaman insan yeteneğine, bilgisine, deneyimine ve yaratıcılığına ihtiyaç duyulmaya devam ediyor. Bu da şirketlerin aradıkları yetenekli insanları bulamaması sorununu beraberinde getirirken, genel anlamda çalışacak insanın da azalması problemini meydana getiriyor. Otomotiv yan sanayinin üretim kapasitesi, taşıt araçları imalat sektörünün %80 kapasite kullanımında çalışması ve ülkemizde imal edilen araçlarda %60 yerli parça kullanımının sağlanması halinde, yılda yaklaşık 9 milyar dolarlık üretim değeri yaratabilir. Bu nedenle birçok sektörde olduğu gibi oto yedek parça sektörü de dijital dönüşüme ayak uydurmalı. İhracatı destekleyecek birçok yerel firma da mevcut. Dolayısıyla e-ticaret platformu başta olmak üzere yeni dijital yatırımlarla sektör büyük bir istihdam yaratabileceği gibi, ihracatta da Türk ekonomisine önemli katkılar sunacak potansiyeli bizlere gösteriyor.” diye konuştu.