Tarım ve Orman Bakanlığının iki kampüsünde yer alan binlerce yayının dijital ortama aktarıldığı Dijital Tarım Kütüphanesi’ne üye olan kişi sayısı 25 bine ulaştı.
1944 tarihinde kurulan Tarım ve Orman Bakanlığı Kütüphanesi, Eğitim ve Yayın Dairesine bağlı olarak Ankara Yenimahalle ve Söğütözü kampüslerinde kullanıcılara kapılarını açmakta. Kütüphane bünyesinde barındırdığı kitapları özenle koruyan ve sürekli yenileyen Bakanlık, ülkemizde tarım ve ormancılıkla ilgili yayınlanmış yayınların önemli bir kısmını bulunduruyor. Koleksiyonunun büyük bir kısmını tarım ve ormancılıkla ilgili yayınlardan oluşturan kütüphane, tarım ihtisas kütüphanesi niteliği taşıyor.
Merkez Kütüphanesinde 22 bini kitap olmak üzere tamamına yakını tarımla ilgili 30 bin yayın, Söğütözü Kütüphanesinde de 13 bin 500 yayın olmak üzere toplam 43 bin 500 yayın hizmete sunuluyor.
Fiziksel ortamda sunduğu bu hizmeti dijitale taşımayı da hedefleyen Bakanlık, ‘’Dijital Tarım Kütüphanesi’’ ile birçok okuyucuya ulaşabiliyor. Dijitalleşme faaliyeti ise hız kesmeden devam ediyor. Bu zamana kadar bakanlığın görev ve faaliyet alanları ile ilgili 16 bin yayın yaklaşık 2,5 milyon sayfa olarak tarandı ve dijitalleştirildi. Dijitalleştirilen bu yayınların içinde Osmanlı döneminde ziraat mekteplerinde okutulan ders kitapları ile Cumhuriyet’in ilk dönemlerine, tarımsal gelişim tarihimize ışık tutan yaklaşık 50 adet derginin 2 bin sayısı da bulunuyor.
Dijital Kütüphane Okuyucuları ile Buluşuyor
Tarım ve Orman Bakanlığının zamana ve mekâna bağlı kalmadan okuyucu ile buluşturduğu Dijital Tarım Kütüphanesi’ne https://kutuphane.tarimorman.gov.tr/ adresi üzerinden açık erişim ilkeleri çerçevesinde ve ücretsiz olarak ulaşılabiliniyor.
Kullanıcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan siteye 25 bin kişi üye oldu. Almanya, Azerbaycan ve ABD başta olmak üzere toplam 230 ülkeden gösterim gerçekleşti. Ayrıca siteye 127 ülkeden giriş yapıldı.