Savunma sanayisine nitelikli insan gücü kazandırmayı hedefleyen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) insan kaynağı, Ar-Ge ve eğitim alanlarını kapsayan iş birliğine yönelik bir protokol imzaladı.
YÖK Başkanlığı’nda düzenlenen protokol imza töreninde YÖK Başkanı Erol Özvar ve SSB Başkanı İsmail Demir yer aldı. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında imzalanan protokol ile altyapıların ortak kullanımı, Ar-Ge, burs, kariyer ve staj imkanları ile tanıtım ve hizmet içi faaliyetlerin artırılması sağlanacak. Bu iş birliği Türkiye’nin savunma sanayisinde büyüme ve genişleme açısından önemli bir adım niteliği taşıyor.
‘’Savunma Sanayisinde Gücü Olmayan Hiçbir Devlet, Ekonomik Bağımsızlığını Sürdüremez.’’
YÖK Başkanı Erol Özvar, Savunma Sanayii Başkanlığı ile iş birliğine gitmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün imzalayacağımız iş birliği protokolüyle, SSB ile YÖK arasındaki iş birliğini yeni ve en üst seviyeye çıkarmış oluyoruz. Bugüne kadar üniversitelerle ilgili sanayi kuruluşları arasında iş birliği yürütülüyordu. İlk defa YÖK ve SSB arasında bir iş birliği protokolü hayata geçmiş oluyor. Böylece Türkiye’nin bugünü ve geleceği açısından kritik önemi haiz iki sektör arasındaki iş birliğimizi daha sistematik hale getirmiş oluyoruz.” sözleriyle bir ilke imza attıklarını belirtti.
Savunma sanayisinin ülke için önemini vurgulayan Özvar, ‘’Savunma sanayiinde elde edilebilecek güç, ülkenin sadece dışarıdan askeri teçhizat, araç, savaş uçağı, helikopter ve savaş gemileri almasıyla mümkün değildir. Aksine, öncelik verilen alanlarda, özellikle askeri araç ve teçhizatın üretiminde dışa bağımlılığı azaltacak girişimler ve uygulamalar hayati öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.
‘’Her Bir Üniversite Savunma Sanayii Arenası!’’
SSB Başkanı İsmail Demir, ‘’Bu protokolün en önemli hususlarından biri, gelişen ve güçlenen bir savunma sanayi ile üniversitelerimizde müfredat konusunda güçlü bir eş güdümü sağlamak ve üniversite hocalarımız ve öğrencilerimizle, iştirak şirketlerimizin başta alt yapı olmak üzere her alanda daha yakın çalışmasını sağlamak olacaktır. Böylece her bir üniversite bir savunma sanayii arenası, her bir savunma sanayii şirketi ve teknoparklarımızda, uygulamanın yanı sıra öğrenme ve araştırmanın da güçlü bir şekilde devam ettiği arenalar haline gelecektir. Esasen SSB-YÖK iş birliği protokolümüz, karşılıklı olarak kaynak ve imkanlarımızı ‘Türkiye Yüzyılı’ için kullanmanın özel bir ifadesi, iş birliği iradesi ve metni olarak tarihe geçecektir diye düşünüyorum.” sözleriyle düşüncelerini aktardı.
Üniversiteleri bilimin merkezi ve bilginin kaynağı olarak gördüğünü ifade eden Demir, bu kaynaktan ne kadar beslenilirse geleceği de o kadar iyi şekillendirebileceğini söyledi. Savunma sanayii alanında gençlere ve eğitime yatırım yapmak, öğrencileri tecrübeyle ve teknolojiyle buluşturmak hususuna değinerek protokolün önemini vurguladı.