Avustralya’daki biyomedikal mühendisler, insan vücudunun içine doğrudan 3 boyutlu biyomateryal yazdırmak için kullanılabilen küçük ve esnek bir robot geliştirdi.
Biyomedikal mühendisleri, doğrudan insan vücudu içine 3D biyomateryal yazdırmak için yeni bir robot geliştirdi. Prototip, yaklaşık 11-13 milimetre çapında bir endoskopa benzer ve daha da küçültülebilecek potansiyele sahip. Bu gelişme, 3D organ yazdırma teknolojisinin geleceği için önemli bir adım olarak görülüyor.
Doğal doku benzeri yapıların biyo-mürekkep ve canlı hücreler kullanarak basıldığı 3D bioprinting, organ veya doku hasarının veya yırtılmış kan damarlarının onarımında kullanılabiliyor. Canlı hücrelerin kullanımı sayesinde 3D biyobaskı yapıları, insan vücudu ile doğal bir uyum sağlayarak dokuların büyümesine ve iyileşmesine yardımcı olabiliyor. Şu anda, yüksek kan kaybına, enfeksiyonlara ve diğer komplikasyonlara yol açabilen malzemeleri vücudun içine yerleştirmek için tipik invaziv cerrahi kullanılıyor.
Ekip lideri Thanh Nho Do, F 3D B adlı bu yeni cihazın doğrudan vücudun içine baskı yaparak bu komplikasyonları ve riskleri ortadan kaldıracağını aktardı. Reuters’e konuşan Do, “Şu anda piyasada bulunan hiçbir teknoloji insan vücudunun içinde doğrudan 3D baskı gerçekleştiremiyor.” açıklamasında bulundu.
F 3D B, hidrolikler sayesinde bükülebilen ve hareket edebilen yumuşak bir robotik kolun ucunda üç eksenli bir baskı kafası ile donatılmış bir sisteme sahip. Baskı nozulu, önceden programlanmış şekilleri yazdırabileceği gibi daha karmaşık veya belirsiz bir baskı gerektiğinde manuel olarak da kullanılabilir.
New South Wales Üniversitesi Tıbbi Robot Laboratuvarı Direktörü o Do’ya göre, “Yumuşak robotlar insan vücuduyla çalışmak için son derece uygundur. Yüksek esneklik ve uyum sağlayabilirler. Bu, insan vücudunun içindeki herhangi bir bölgeye sığabilecekleri anlamına gelir.”
Do, cihazın önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde ticarileştirme yolunda olacağına inanıyor ve daha fazla klinik denemenin yapılması bekleniyor.