Rosotics, havacılık ve uzay endüstrisinde kullanılan büyük boyutlu metal parçaların üretiminde kullanılmak üzere tasarlanmış yeni bir 3B baskı teknolojisi üzerinde çalışıyor.
ABD merkezli firma Rosotics, büyük ölçekli 3B metal baskıda devrim yaratabilecek bir yenilik üzerinde çalışıyor. Bu yeni teknoloji, hız, maliyet, güvenlik ve enerji verimliliği açısından radikal avantajlar sunarak hızlı endüksiyonlu baskı yaklaşımı sayesinde çok büyük boyutlardaki parçaların basılmasını mümkün kılıyor.
Rosotics’in kurucusu ve CEO’su Christian LaRosa, mevcut metal baskı teknolojilerinin büyük çoğunluğunun eklemeli metal üretimi temeline dayandığına dikkat çekiyor. Erimiş metal katmanlar, büyük yazıcılarla gerçekleştirilerek oluşturuluyor. 3B metal baskı, seri üretime olanak sağlamasa da küçük çaplı üretimler ve hızlı prototipleme için oldukça uygun.
Christian LaRosa, bu sorunların üstesinden gelen yeni bir 3B metal baskı teknolojisi geliştirdiklerini iddia ediyor. Bu yeniliğin, büyük metal parçaların ucuza, kolayca ve hızlı bir şekilde basılması için yeni olanaklar sunacağına dikkat çekiyor. Rosotics, yüksek verimli bir şekilde metal ısıtan yeni bir 3B metal baskı başlığı olan “Mantis” adlı bir teknoloji geliştirip, üreterek test ediyor. Bu teknolojinin uçak ve roket yapımında kullanılacak devasa metal parçaların basımını kolaylaştıracağına inanıyorlar.
LaRose, bu yöntemle metali 3B yazdırmanın doğal bir yolu olduğunu dile getiriyor. Lazeri geri plana bırakan bu teknik, teli bir nozuldan besleyerek endüktif olarak ısıtıyor. LaRosa “Biz buna Hızlı İndüksiyonlu Baskı (Rapid Induction Printing / RIP) diyoruz. Bu yenilik sizi çok daha az enerji tüketimiyle aynı hedefe ulaştırıyor.” şeklinde ifade ediyor. Hızlı İndüksiyonlu Baskı, lazer tabanlı tel besleme yaklaşımına göre yüzde 30-50 düzeyinde enerji verimliliği sağlıyor.
Bu yeni baskı teknolojisi, çeşitli metallerle uyumlu olduğu için oldukça esnek bir kullanım alanına sahip. Şirket şimdiye kadar çelik ve alüminyum gibi metallerle kapsamlı testler yaptı. Ancak LaRosa, şirketin çoğu metali işleyebilecek şekilde teknolojisini geliştirmeye devam ettiğini belirtiyor. Özellikle havacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan malzemelerin bu teknolojinin kapsamı içinde olduğunun altını çiziyor. Ayrıca nikel-bakır ve titanyum gibi çeşitli endüstrilerde kullanılan metalleri de bu teknolojiye dahil edeceklerini söylüyor.
LaRosa, yazıcının şu anda 1-10 mm çaplı telleri işleyebildiğini belirtiyor. Ancak gerektiğinde basitçe püskürtme uçlarının genişletilerek kolayca daha büyük çaplarda işlemler gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Rosotics, şu anda 8 metre genişliğe ve 6,1 metre yüksekliğe kadar baskı yapabilen bir prototip geliştirmiş durumda. Baskı işlemi açık havada da gerçekleştirilebiliyor.
Christian LaRosa, her şeyin planladıkları gibi gittiğini dile getirerek şu açıklamalarda bulunuyor:
“Anlaşma imzaladığımız çok sayıda müşterimiz var. Sistemin bu yıl içinde tam ölçekli teslimatlar için hazır olacağını tahmin ediyoruz. Sistemimiz, bir roket ya da tank yapımı için çok uygun. Havacılık sektörünün talep edeceği her türlü yapısal parçayı yapabilir. Ağır sanayinin geneline yayılacak şekilde tasarlanmıştır. Enerji, deniz inşaatı gibi alanlarda çok iyi hizmet verebiliriz.”