İsveç, 2025 yılından itibaren E20 otoyolunda başlayarak 2035‘e kadar toplam 3 bin kilometreyi aşan mesafede kalıcı olarak elektrikli yol sistemi kurarak elektrikli araçların şarj edilmesini amaçlıyor.
Elektrikli araçların kablosuz olarak yoldayken şarj edilmesi kavramı, yeni bir fikir değil. Geçtiğimiz yıl, Japonya dahil bazı ülkeler bu teknolojiyi test etmeye başladı. İsveç ise 2025 yılında bu teknolojiyi kalıcı olarak kullanmaya başlayacak ilk ülke olmayı hedefliyor.
Elektrikli araçların daha fazla mesafe kat edebilmesine olanak sağlayacak olan ERS veya “elektrikli yol sistemi”, şarj istasyonlarına uğramadan uzun mesafeler kat etmeyi mümkün kılacak. İlk etapta İsveç’in Stockholm, Gothenburg ve Malmö gibi büyük şehirleri arasında kalan E20 otoyolu, ERS ile donatılacak. Bu karar, ülkenin ulaşım altyapısının daha sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla alındı.
İsveç, 3 bin kilometreden fazla yolun elektrikli yola dönüştürülmesini planlıyor. Bu büyük planın ilk aşaması, ülkenin büyük şehirlerini birbirine bağlayan E20 otoyolunun elektrikli yola dönüştürülmesi olacak. Ancak hangi tür elektrikli yol teknolojisi kullanılacağına henüz karar verilmedi.
İsveç, elektrikli yol konusunda öncü olacak
İsveç, elektrikli araçların şarj edebilen yolların test edilmesi konusunda öncü ülkeler arasında yer alıyor. Bu amaçla ülkede üç farklı çözüm denendi. İlk olarak 2016 yılında İsveç’in merkezindeki Gävle‘de ağır taşıtların pantograflar aracılığıyla şarj edilmesini sağlamak için elektrik hatları kullanılan 1,2 mil (2 km) uzunluğunda bir yol açıldı. Daha sonra Gotland‘da, 1,6 kilometrelik (0,9 mil) bir yol, asfaltın altına yerleştirilmiş şarj bobinleri kullanılarak elektriklendirildi. İsveç Trafik İdaresi ise 2018 yılında, kamyonların hareketli bir kol yardımıyla yola entegre şarj rayından enerji toplamasını sağlayan bir sistem geliştirdi.
Elektrikli araçların şarj edebilen yolları test etme konusunda öncü olan İsveç, yaptığı denemelerde genellikle kamyon ve çekicileri odak noktasına alıyor. Ancak uygulanacak teknolojinin büyük ihtimalle otomobilleri de kapsayacağı düşünülüyor. Asfaltın altına entegre edilecek şarj plakası ve alıcı bobin ile donatılan elektrikli araçlar, cep telefonlarının kablosuz şarj edilmesi gibi seyir halindeyken şarj edilebilecek. Bu tür çözümler, farklı ülkelerde de test ediliyor.