TSKB, Türkiye’nin ilk özel sermayeli yatırım ve kalkınma bankası olarak faaliyet gösterme sorumluluğunu üstlenmiş ve yatırım bankacılığı alanında başarılı bir yılı daha tamamlamıştır.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Yatırım Bankacılığı Faaliyetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Poyraz Koğacıoğlu, şu ifadelerle konuştu: “Yabancı para cinsinden gelir elde edebilen, kur risklerini yönetebilen, ihracat odaklı, katma değerli üretim yapan sanayi şirketlerine ek olarak, 2024’te yenilenebilir enerji ve teknoloji odaklı işlemlerin daha da öne çıkmasını bekliyoruz.”
Banka tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin özel sermayeli ilk yatırım ve kalkınma bankası olan TSKB, yatırım bankacılığı alanında başarılı bir yılı daha tamamlamıştır.
TSKB Yatırım Bankacılığı Faaliyetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koğacıoğlu, 2023 yılı boyunca faiz oranlarının daha öngörülebilir hale gelmesiyle birlikte borçlanma araçlarına olan ilginin arttığını belirtti.
Koğacıoğlu, hisse senedi yatırımcı sayısının 8,6 milyonu aşarak tüm zamanların rekorunu kırdığını hatırlatarak, “55 adet halka arzda toplam 73,3 milyar lira kaynak sağlandı. Ortalama halka arz boyutu ise yaklaşık 1,3 milyar lira oldu. Borsada yüzde 27 seviyesine gerileyen yabancı payı 2023 sonu itibarıyla yüzde 38’e yükseldi. Seçim öncesi yavaşlayan reel sektör borçlanma aracı ihraçları, yılın ikinci yarısında hızlandı. Yılın son çeyreğinde reel sektör borçlanma araçlarındaki vadeler ise, 1-2 yıl vade ile salgın öncesi seviyelere çıktı.” şeklinde bilgi paylaştı.
‘2023’te büyük işlemlerin sayısı azaldı’
Geçen yıl, küresel birleşme ve satın alma işlemlerinde yaşanan yüzde 20’lik bir düşüşle birlikte toplam işlem değerinin yaklaşık 3 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Koğacıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu rakam, 2013’ten bu yana en düşük seviyeyi temsil ediyor. Yüksek finansman maliyeti, ekonomik belirsizlik ve volatilite, birçok işlemin ertelenmesine neden oldu. İşlemlerde çarpanlar, önceki yıllara göre daha düşük seviyede gerçekleşti. Türkiye’deki birleşme ve satın alma piyasası da, global piyasaya benzer bir şekilde, 2023’te 2022’deki 11,5 milyar dolarlık işlem değerlerinden yaklaşık 9 milyar dolara geriledi. Ayrıca, birçok satıcı yüksek değerleme beklentisi içerisindeyken, alıcıların yüksek maliyet ve riskleri değerlemelerine yansıttığı bir yıl oldu. 2023’te beklenen birçok işlem ertelendi, milyar dolarlık işlem gerçekleşmedi ve büyük işlemlerin sayısı azaldı. Bu dönemde, yatırımcı ilgisini en çok çeken sektörler arasında teknoloji, internet ve mobil hizmetler, finansal hizmetler, enerji, oyun, imalat ve sağlık yer aldı. Enerji sektörü ise işlem değeriyle öne çıkarak ilk sırada yer aldı.”
Türkiye Yeşil Fonu, 2024’ün son çeyreğinde yatırımlarına başlayacak
Koğacıoğlu, Türkiye Yeşil Fonu’nun, Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen ilk girişim sermayesi yatırım fonu olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“TSKB olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisiyle Dünya Bankası’ndan Türkiye Yeşil Fonu’nu kurmak üzere 155 milyon dolarlık 24 yıl vadeli kredi sözleşmesi imzaladık. Ana odak noktası, özkaynak finansmanı ve özel sermayenin harekete geçirilmesiyle firmaların yeşil dönüşüm süreçlerini desteklemek ve Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını genişletmek olan bu fon ile yeşil teknoloji firmalarına destek sağlamayı amaçlıyoruz.”