2022 Raporu: Medya ve Reklam Yatırımları

Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2022 Raporu yayımlandı. Rapora göre, 2022’de Türkiye’deki reklam ve medya yatırımları yüzde 90 artışla 63,89 milyar TL’ye ulaştı.

Reklam sektörünün önde gelen kuruluşlarından Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR), Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2022 Raporu’nu bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlandığını duyurdu.

Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2022 Raporu’na göre, reklam ve medya yatırımları önemli bir artış kaydetti. Raporda belirtilene göre, açıkhava sektörü 2022’yi yüzde 100 doluluk oranıyla başarıyla tamamladı. Radyo yatırımları ise ikiye katlandı ve sinema seyirci sayısı 36,2 milyon kişiye ulaştı. Ayrıca yazılı basın tarafındaki yatırımlar da artış gösterdi.

Türkiye’de gerçekleşen medya ve reklam yatırımları rekor seviyeye ulaştı. Yapılan açıklamaya göre, toplam yatırımlar 63,89 milyar TL’ye yükseldi. Medya yatırımları 52 milyar 92 milyon TL’ye ulaşırken, reklam yatırımları ise 10 milyar 97 milyon TL’ye çıktı.

E-ticaret, reklam yatırımlarında zirveye yerleşti

Reklam yatırımlarının sektörel analizi, en yüksek yatırımın e-ticaret sektöründe gerçekleştiğini ortaya koydu. E-ticareti, gıda ve finans sektörleri takip etti. Reklam yatırımlarında en hızlı büyüme ise turizm, inşaat, yakıt ve enerji sektörlerinde gerçekleşti.

TV reklam yatırımlarında rekor düzeyde büyüme yaşandı

TV reklam yatırımları, 2022 yılında yüzde 78,08 artış göstererek tüm zamanların en hızlı yıllık büyüme oranını yakaladı. Bu, TV reklamlarının pandemi ve diğer olumsuz etkilere rağmen üç yıl üst üste enflasyon oranının (TÜFE) üzerinde büyüdüğünü gösteriyor. 2022’de pandeminin izlenme üzerindeki olumlu etkisi ortadan kalktı ve reklam süreleri yeniden saatte 12 dakikaya çıkarıldı. Bu durum, toplam GRPxSN’nin yüzde 17 düştüğü anlamına geliyor.

Dijital reklamlar, en büyük paya sahip oldu

Organize medya sektörü (dijital partner), 15,33 milyar TL ve direkt satınalma ise 21,17 milyar TL olarak raporlandı. Organize ve direkt satınalma toplamı 36,5 milyar TL‘ye ulaşarak, 2021’e göre yüzde 93,46 büyüdü. Yatırımlar arasında en büyük payı dijital mecralar aldı. Reklamların büyük bir kısmı (yüzde 73), hedef kitleye mobil cihazlar aracılığıyla ulaştı.

Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de artan Connected TV kullanımı sonucunda, Connected TV yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 152,5 artarak 310 milyon TL‘ye ulaştı. Influencer yatırımları yüzde 138,2 yükselirken, oyun içi sponsorlukta da yüzde 100′ün üzerinde bir artış raporlandı.

Yazılı basının payı yüzde 1,1 olarak belirlendi

Türkiye’deki organize medya yatırımlarının yüzde 1,1‘ini oluşturan yazılı basın, 556 milyon TL tutarındaki yatırım ile değişim oranı yüzde 24,94 olarak belirlendi. 2022 yılında medya yatırımları, gazetelerde yüzde 24,03 ve dergilerde yüzde 31,03‘lük artış gösterdi.

Yüksek enflasyon ve kâğıt ile mürekkepteki yüksek maliyetler nedeniyle maliyet artışları devam etti. Holding şirketlerinin gazete kullanımında bir düşüş yaşanmasına rağmen, yeni reklamverenlerin hala yazılı basına ilgi gösterdiği söylenebilir. 2023 içinde yazılı basına erişimdeki düşüşün bir miktar yavaşlayacağı da öngörülenler arasında yer alıyor.

Açıkhava yatırımları, artış gösterdi

Açıkhava sektörü, 2022 yılında 2 milyar TL‘nin üzerinde yatırım alarak yüzde 124,63 oranında büyüme kaydetti. Bu büyüme, yeni reklamverenlerin katılımı ve pandemi nedeniyle ertelenen açıkhava yatırımlarının devreye girmesinin etkisiyle gerçekleşti. Yeni yatırımların çoğunluğu dijital açıkhava yerleştirmelerine yönlendirildi ve 2023 yılında yatırımlardaki büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Medya yatırımları dünya genelinde de artış gösteriyor

Dünya genelinde medya yatırımları, bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında büyüyerek 812 milyar dolara ulaştı. Toplam medya yatırımlarının yüzde 55‘i dijital mecralara yönlendirilirken, ikinci sırada yüzde 30 ile video yer aldı. Önümüzdeki yıl dünya genelinde toplam medya yatırımlarının yüzde 4,55 oranında bir büyüme göstereceği öngörülüyor.